Zastava Srbije
Vesti slike

ODRŽANA VANREDNA SJEDNICA USTAVNOG SUDA BIH: Jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu je onaj koji propisuje Ustav Bosne i Hercegovine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. juna 2023. godine održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmotrio vanredne okolnosti u kojima se Ustavni sud našao zbog političkih pritisaka na potpredsjednika Zlatka M. Kneževića.

Više
Vesti slike

IZMIJENJENA PRAVILA USTAVNOG SUDA BIH: Izbrisana odredba o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština RS

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici izbrisao odredbu u Pravilu ovog suda o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Više
Vesti slike

PRIJEDLOZI ZA IZMJENE ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BIH: Strože kažnjavati nesavjesne vozače, propisati krivično dijelo obijesne vožnje

Gostujući u emisiji Istraga, sarajevski advokat Alen Nakić pojasnio je kako radnje koje su u BiH okarakterisane kao prekršaji u zemljama našeg susjedstva i zemljama EU-a su krivična djela.

Više
Vesti slike

PREMIJER HRVATSKE: Bilateralne probleme sa susjedima rješavaćemo bez blokade njihovog puta ka EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska nastojati da riješi bilateralne probleme sa susjednim državama bez blokiranja njihovog puta prema Evropskoj uniji.

Više
Vesti slike

REFORMA JAVNE UPRAVE: Bosna i Hercegovina naročito kaska u segmentu digitalizacije

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan izjavio je za Faktor da je činjenica da pojedine institucije stagniraju po pitanju transparentnosti objava 38 vrsta informacija, među kojima su finansijske, organizacijske, strategijske i operativne informacije, javne nabavke, javne konsultacije i sloboda pristupa informacijama.

Više
Vesti slike

ZAKON O RADU FBIH: Imaju li radnici u privatnom sektoru pravo na otpremninu kod odlaska u penziju?

Redakciji Faktora obratili su se čitaoci sa pitanjem da li radnici uposleni kod privatnika imaju pravo na otpremninu kod odlaska u penziju. Poznato je da uposlenici u javnom sektoru, državnim preduzećima, institucijama imaju pravo na otpremninu kod penzionisanja.

Više
Vesti slike

PORESKA UPRAVA RS OTPISALA JE PROŠLE GODINE 37,4 MILIONA KM DUGA ZA POREZE I DOPRINOSE PREDUZEĆIMA U KOJIMA JE OKONČAN STEČAJNI POSTUPAK: Donesena su 142 rješenja o nenaplativosti poreskih obaveza dok ih je u 2021. godini bilo 105, na iznos duga od 17,4 miliona KM

Poreska uprava RS otpisala je lani 37,4 miliona maraka duga za poreze i doprinose koji se odnosi na preduzeća u kojima je okončan stečajni postupak, što je za 20 miliona maraka više u odnosu na godinu ranije.

Više
Vesti slike

ŠTA SE DOGAĐA KADA ČLAN PORODICE PREKO KOJEG JE ZDRAVSTVENO OSIGURANA CIJELA PORODICA ODE U PENZIJU?

U Federaciji Bosne i Hercegovine postoje porodice koje su zdravstveno osigurane preko samo jednog člana porodice koji je zaposlen.

Više
Vesti slike

NOVI PRAVILNIK O USLOVIMA I POSTUPKU ZA OBEZBJEĐIVANJE MEDICINSKE REHABILITACIJE U RS: Zdravstvenim osiguranicima sa Daunovim sindromom omogućeno je banjsko liječenje o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja u trajanju od 28 dana

Ovo je saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS u kojem kažu da je to omogućeno novim Pravilnikom o uslovima i postupku obezbjeđivanja medicinske rehabilitacije ("Sl. glasnik RS", br. 49/2023) u Republici Srpskoj.

Više
Vesti slike

PORESKA UPRAVA RS POJAŠNJAVA: Poslodavac koji angažuje volontera dužan je da obračuna i plati doprinose za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje

U Poreskoj upravi Republike Srpske kažu da je jedno od najčešćih pitanja koje dobijaju upravo koje su obaveze prilikom sklapanja ugovora o volonterskom radu.

Više
Vesti slike

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA O POLOŽAJU SRBA U FBIH: Najviše problema imaju u zapošljavanju, ostvarivanju prava iz socijalne i zdravstvene zaštite - problemi su identični onima koje imaju Bošnjaci ili Hrvati u RS i upravo tu treba popravljati stanje

Problema je puno, rješenja malo, a nade još manje, glavna su zapažanja nakon nedavno održane panel diskusije "Kako je biti Srbin u Federaciji Bosne i Hercegovine", koja je održana u okviru festivala Sloboda narodu, prenosi SDP.

Više

Vesti slike

BANJALUČKI OSNOVCI OD 5. DO 9. RAZREDA I ZA NAREDNU ŠKOLSKU GODINU DOBIĆE BESPLATNE UDŽBENIKE: Kompleti prošlogodišnjih očuvanih korištenih udžbenika bit će proslijeđeni drugim opštinama i gradovima RS

Osim toga i ove godine biće nastavljena praksa da se kompleti očuvanih korištenih udžbenika proslijede učenicima iz drugih opština i gradova Republike Srpske.

Više