Zastava Srbije

ODRŽANA VANREDNA SJEDNICA USTAVNOG SUDA BIH: Jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu je onaj koji propisuje Ustav Bosne i Hercegovine

21.06.2023.


Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. juna 2023. godine održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmotrio vanredne okolnosti u kojima se Ustavni sud našao zbog političkih pritisaka na potpredsjednika Zlatka M. Kneževića.

U vezi s tim, Ustavni sud ponovo izražava svoju bezrezervnu podršku potpredsjedniku Kneževiću koji je, uprkos raznim teškoćama s kojima se suočavao, uvijek u punom kapacitetu doprinosio radu Ustavnog suda. Svojom profesionalnošću i odlučnošću potpredsjednik Knežević je, između ostalog, tada u kapacitetu predsjednika Ustavnog suda, uspješno proveo Ustavni sud kroz krizu izazvanu pandemijom. Ustavni sud najoštrije osuđuje sve političke pritiske na potpredsjednika Kneževića i poziva sve da se od toga uzdrže.

Nesumnjivo je da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine trenutno suočava s najvećom krizom u posljednjih 28 godina svog postojanja. U javnosti se tim povodom objavljuju i prenose dezinformacije o određenim ustavnopravnim pitanjima. U vezi s tim, Ustavni sud podsjeća da Ustav Bosne i Hercegovine (Aneks IV Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i "Sl. glasnik BiH", br. 25/2009 - Amandman I) propisuje sastav i način izbora sudija u Ustavni sud BiH. Niko drugi, niti jedan zakonodavni ili izvršni organ, nema ustavnu nadležnost da „povuče“ sudiju koji je izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu je onaj koji propisuje Ustav Bosne i Hercegovine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Buka., 20.06.2023.

Naslov: Redakcija