Zastava Srbije

PORESKA UPRAVA RS OTPISALA JE PROŠLE GODINE 37,4 MILIONA KM DUGA ZA POREZE I DOPRINOSE PREDUZEĆIMA U KOJIMA JE OKONČAN STEČAJNI POSTUPAK: Donesena su 142 rješenja o nenaplativosti poreskih obaveza dok ih je u 2021. godini bilo 105, na iznos duga od 17,4 miliona KM

21.06.2023.


Poreska uprava RS otpisala je lani 37,4 miliona maraka duga za poreze i doprinose koji se odnosi na preduzeća u kojima je okončan stečajni postupak, što je za 20 miliona maraka više u odnosu na godinu ranije.

U Poreskoj upravi RS objašnjavaju za "Glas Srpske" da nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o zaključenju postupka i isto postane pravosnažno, donose rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza stečajnog dužnika.

- Po tom osnovu, u 2022. godini donesena su 142 rješenja o nenaplativosti poreskih obaveza na iznos duga od 37,4 miliona KM, dok je u 2021. godini bilo 105 rješenja na iznos duga od 17,4 miliona KM - naveli su u Poreskoj.

Prema evidencijama uprave, tokom prošle godine pokrenuto je 95 stečajnih postupaka u kojima su prijavljena potraživanja iznosila 17 miliona KM.

Ekonomista Marko Đogo kaže za "Glas" da iznos otpisanih dugovanja, iako je lani bio znatno veći u odnosu na godinu ranije, nije zabrinjavajući kada se posmatraju ukupni poreski prihodi.

- Svaka marka je mnogo, ali tih 37 miliona maraka je tek nekoliko procenata od onoga što je Poreska uprava lani naplatila. Privreda je živa materija i ne postoji ništa 100 odsto. Volio bih da se jednom podvuče crta pa da se, na primjer, dug zdravstva o kojem slušamo godinama već jednom otpiše, to je možda poštenije i da se nađe ko je odgovoran što je do toga došlo, a ne da idemo u budućnost sa stalnim teretom poreskih dugova gdje je mala vjerovatnoća da će išta od toga biti naplaćeno - naveo je Đogo.

Prema njegovim riječima, ni broj preduzeća koja su lani otišla u stečaj nije zabrinjavajući jer u razvijenim zemljama daleko veći broj firmi okonča na taj način.

- Istina je da ih se i daleko veći broj osniva, ali i preduzeća imaju svoj rok trajanja to je prirodan tok. Problem jeste to što ne postoji mehanizam koji bi preduzećima pružio povoljniji ambijent za poslovanje, ali i mehanizam koji bi onemogućio odlazak u stečaj sa nagomilanim potraživanjima. Obaveze bi morale biti izmirene, država mora naći mehanizam da zaštiti svoje interese. Problem je što niko ne snosi odgovornost za nagomilane dugove, što se menadžment propale firme uglavnom izvuče - smatra Đogo.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Anita Janković Rečević, 19.06.2023.

Naslov: Redakcija