Zastava Srbije

ŠTA SE DOGAĐA KADA ČLAN PORODICE PREKO KOJEG JE ZDRAVSTVENO OSIGURANA CIJELA PORODICA ODE U PENZIJU?

21.06.2023.


U Federaciji Bosne i Hercegovine postoje porodice koje su zdravstveno osigurane preko samo jednog člana porodice koji je zaposlen. Redakciji Faktora se javio sugrađanin koji će za nekoliko mjeseci u penziju i sa pravom je zabrinut i pita se da li će i kada ode u penziju njegova porodica preko njega imati pravo na liječenje.

- Situacija je takva da imam dvoje djece i suprugu i svi su zdravstveno osigurani preko mene. Za nekoliko mjeseci treba da se penzionišem i već sada me hvata strah kako će zdravstveno liječenje mojih ukućana biti riješeno. Ne znam da li će preko mene i kada odem u penziju moći da se liječe. Ovakvih porodica kao što sam ja nije mali broj. A kod nas, iako nam Ustav svima garantuje pravo na zdravstvenu zaštitu, tako nije i u praksi. Veoma sam zabrinut - kazao nam je ovaj Sarajlija.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pojašnjavaju na koji način su ovakve situacije regulirane.

- Osiguranik kojem će biti promijenjen osnov osiguranja može nastaviti osiguravati svoje članove i dalje. Način je da novi uplatilac doprinosa, u ovom slučaju PIO (Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje), ispunjava obrasce ZO1, ZO2 i ZO1/2 za prijavu članova. Nalaze se na stranici ZZOKS (Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo) (publikacije / obrasci), te dostavlja u najbližu poslovnicu ZZOKS - odgovoreno nam je iz Zavoda..

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Faktor, A.G.-Z., 1 E.D.-Š., 18.06.2023.

Naslov: Redakcija