Zastava Srbije

PREMIJER HRVATSKE: Bilateralne probleme sa susjedima rješavaćemo bez blokade njihovog puta ka EU

21.06.2023.


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska nastojati da riješi bilateralne probleme sa susjednim državama bez blokiranja njihovog puta prema Evropskoj uniji.

„Hrvatska ima čvrst stav, nastojati riješiti bilateralna pitanja, ali na inteligentan način koji to ne postavlja kao prepreku koja se de fakto, ako neko hoće, ne može riješiti nikada“, rekao je Plenković na konferenciji posvećenoj desetogodišnjici ulaska Hrvatske u EU, 1. jula 2013.

On je kazao da „ne gleda sa simpatijama“ kada neka zemlja usporena na evropskom putu zbog bilateralnih problema, jer je i Hrvatska imala iskustvo „izgubljenih nekoliko godina“ zbog neriješenih pitanja sa Slovenijom, ali i problema sa Haškim tribunalom.

„Te situacije blokada su nepravedne, stvaraju lošu atmosferu“, istakao je Plenković.

Dodao je da je zbog toga Severna Makedonija u najvećem problemu i da je „fascinantno“ da zemlje koje to doživljavaju i dalje imaju visok entuzijazam kada je riječ o ulasku u EU.

Plenković je naglasio da je ruska agresija na Ukrajinu promijenila stav starih članica prema proširenju i da je ono sada izglednije brže.

„Hrvatska će biti principijelna, ispuniti kriterijujem, ali jako podržavati zemlje na njihovom putu prema EU jer to je važno i za stabilnosti, razvoj i bezbjednost“, rekao je premijer dodavši da tu treba naći „dobar balans“ baš na osnovu hrvatskog iskustva.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Oslobođenje, 19.06.2023.

Naslov: Redakcija