Zastava Srbije

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA O POLOŽAJU SRBA U FBIH: Najviše problema imaju u zapošljavanju, ostvarivanju prava iz socijalne i zdravstvene zaštite - problemi su identični onima koje imaju Bošnjaci ili Hrvati u RS i upravo tu treba popravljati stanje

21.06.2023.


Problema je puno, rješenja malo, a nade još manje, glavna su zapažanja nakon nedavno održane panel diskusije "Kako je biti Srbin u Federaciji Bosne i Hercegovine", koja je održana u okviru festivala Sloboda narodu, prenosi SDP.

O položaju srpskog naroda u Federaciji govorili su Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda, Dušica Runić, načelnica opštine Drvar, Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica SPKD Prosvjeta GO Mostar, Nemanja Davidović, predsjedavajući SO Bosanski Petrovac i Slobodan Blagovčanin, aktivista iz Tuzle.

- Problemi u zapošljavanju, ostvarivanje prava iz socijalne i zdravstvene zaštite, izostanak elektrifikacije i vodovodne mreže u selima sa srpskom većinom, glavni su problemi Srba u FBiH - navodi se u saopćenju SDP-a.

Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH, govoreći o položaju Srba u tom bh. entitetu kaže da većina problema o kojima se govori u FBiH jesu problemi većine građana Bosne i Hercegovine.

- Na raznim područjima i različitih nacionalnosti. Ako bismo pričali o nekoj vrsti ugroženosti i nekoj vrsti u kojoj su neka prava negirana, možda mogu reći, od Ustava, pa do same prakse, da su svim građanima BiH negirana neka prava i svugdje možemo naći ljude za koje možemo reći da jednostavno žive izvan nekih civilizacijskih normi i to je BiH. Ono što mi se na neki način ne odobrava i nije mi se svidjelo je da nema potencijala da popravljamo ovo - rekao je Stojanović.

Svjestan je, dodaje, da institucionalno Srbi u Federaciji ne ostvaruju svoja prava na način kako je to predvidio Dejtonski mirovni sporazum.

- Ne mislim da je lako biti manjina u bilo kom dijelu BiH i isto se odnosi na Srbe u Federaciji. Apsolutno je teško i smatram da su problemi Srba vrlo identični kao recimo Bošnjacima ili Hrvatima u Republici Srpskoj i upravo tu trebamo popravljati stanje. Generalno, to su stvari koje se trebaju unaprijediti - smatra Stojanović.

Slične panel diskusije o položaju Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj održane su u Banjoj Luci prošle godine i u Trebinju u aprilu ove godine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Faktor, 16.06.2023.

Naslov: Redakcija