Zastava Srbije

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Neustavne pojedine odredbe Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece i dva podzakonska akta

26. maja 2021. godine, u Banjoj Luci Ustavni sud Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) održao Dvije stotine i šezdeset i devetu redovnu sjednicu na kojoj je odlučivao o ustavnosudskim predmetima iz svojih Ustavom utvrđenih nadležnosti.

Više

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BIH: Gomilaju se neriješeni predmeti na svim nivoima tužilačkog sistema

Ukupan broj neriješenih predmeta (prijava i istraga) protiv poznatih osoba osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela u BiH tokom 2020. godine povećan je za 2.430 ili 18 posto, pri čemu je broj osumnjičenih u tim predmetima povećan za 3.710 osoba ili 14 posto.

Više

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Usvojeni prijedlozi zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje i o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2021. godinu

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je izglasao zakon kojim se zabranjuje konzumiranja duvana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i djeca.

Više

DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojeni zakoni o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH i o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 18. sjednici usvojio je Zakon o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Više

VIJEĆE MINISTARA BIH: Riješiti problem tranzita robe iz BiH preko Republike Hrvatske

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa о nastalim problemima tranzita robe iz BiH kroz Republiku Hrvatsku, nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske donijelo Pravilnik о određivanju javnih cesta ро kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Više

VLADA RS: Utvrđeni prijedlozi zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem, o studentskom standardu, o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju

Vlada Republike Srpske utvrdila je, na 123. sjednici u Banjaluci, Prijedlog zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj.

Više

VLADA FBIH: Dopunjena Uredba o organizovanju službi zaštite i spašavanja FBiH

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u Sarajevu, usvojila 6.000.000 KM vrijedan program namijenjen za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima na ime regresiranja kamata.

Više