Zastava Srbije

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BIH: Gomilaju se neriješeni predmeti na svim nivoima tužilačkog sistema

28.05.2021.


Ukupan broj neriješenih predmeta (prijava i istraga) protiv poznatih osoba osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela u BiH tokom 2020. godine povećan je za 2.430 ili 18 posto, pri čemu je broj osumnjičenih u tim predmetima povećan za 3.710 osoba ili 14 posto.

Povećanje broja neriješenih predmeta je zabilježeno na svim nivoima tužilačkog sistema. Navedeno je to u godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. U izvještaju se navodi da je u Tužilaštvu BiH zabilježeno neznatno povećanje broja neriješenih predmeta za svega dva, dok je broj osumnjičenih osoba u ovim predmetima neznatno smanjen za 26 osoba.

U izvještaju se napominje kako je pored neriješenih, takozvanih Kt predmeta protiv poznatih, u tužilaštvima 31. decembra 2020. godine bilo neriješeno 299 Ktm predmeta protiv 395 maloljetnih osoba.

Također, tužilaštva su u informatičkom sistemu tokom 2020. godine evidentirala da su donijela odluke o obustavi postupka zbog nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja do podizanja optužnice u 113 predmeta protiv 163 osobe.

Uporedili su to s podacima iz godine ranije. Tokom 2019. godine, naime, tužilaštva su evidentirala ove odluke u ukupno 164 predmeta. U izvještaju VSTV-a navdeno je da iz toga proizilazi da je u 2020. godini smanjen broj tužilačkih odluka o završetku predmeta zbog nastupanja zastarjelosti za 51 predmet ili 31 posto.

"Kao i u prethodnom periodu, tužilačke odluke o nastupanju zastarjelosti su se donosile u fazi rješavanja prijave (odluke o nesprovođenju istrage u 79 predmeta ili 70 posto) i u fazi vođenja istrage (odluke o obustavljanju istrage 34 predmeta ili 30 posto). Tužilačke odluke o obustavi postupka zbog isteka zakonskih rokova za zastarjelost krivičnog gonjenja dostavljaju se Uredu disciplinskog tužioca radi utvrđivanja eventualne odgovornosti tužioca za takav način završetka ovih predmeta", navode iz VSTV-a.


IZVOR: Vebsajt Klix, 26.05.2021.

Naslov: Redakcija