Zastava Srbije

KRIVIČNI ZAKONI U FBIH, RS-U I DISTRIKTU BRČKO: Prenošenje zaraze je krivično djelo. Kazne za narušavanje zdravlja do osam godina zatvora

U vrijeme pandemije koronavirusa i mjera socijalne distance koje su i dalje na snazi u Bosni i Hercegovini, vrijedi podsjetiti kako se prenošenje zarazne bolesti smatra krivičnim djelom u skladu s krivičnim zakonima u FBiH, RS-u i Distriktu Brčko.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O ROKOVIMA I POSTUPANJU U SUDSKIM POSTUPCIMA ZA VRIJEME TRAJANJA NESREĆE NA TERITORIJU FBIH: Rokovi zastarjelosti, propisani zakonima iz građanskopravne oblasti, ne teku za vrijeme stanja nesreće. Podnesci moraju biti dostavljeni sudovima isključivo putem pošte, osim u hitnim postupcima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je utvrdila Prijedlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme trajanja nesreće na teritoriju FBiH, a kojim je propisano upravljanje pravosudnim postupcima samo u hitnim slučajevima.

Više

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU FBIH: Vlada FBiH tvrdi da nije razmatrana izmjena Zakona

Vlada FBiH dostavila je Delegaciji sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću za područje FBiH pripremljene izmjene i dopune Zakona o radu, da bi potom u reakciji na tekst portala Klix.ba istakli kako nisu razmatrali, niti utvrdili izmjene i dopune Zakona o radu.

Više

UPUTSTVA O PRAĆENJU, VREDNOVANJU I OCJENJIVANJU UČENIKA PRILIKOM IZVOĐENJA NASTAVE NA DALJINU U OSNOVNOM I SREDNJEM OBRAZOVANJU U RS

Vlada Republike Srpske usvojila je uputstva o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika prilikom izvođenja nastave na daljinu u osnovnom i srednjem obrazovanju, koje je predložilo Ministarstvo prosvjete i kulture na osnovu donesenih uredbi, Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 35/2020) te Uredbe sa zakonskom snagom o izmjeni i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 35/2020), potvrdila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Više

KANTON SARAJEVO: U osnovnim školama neće biti eksterne mature

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je izjavio da eksterna matura u osnovnim školama u KS u školskoj 2019/2020. godini neće biti realizirana. Ovu informaciju objavio je dodatno i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro.

Više