Zastava Srbije

ODBOR ZA USTAVNA PITANJA NARODNE SKUPŠTINE RS: Utvrđen odgovor Ustavnom sudu BiH

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je odgovor Ustavnom sudu BiH na zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji je pokrenulo sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

Više

ZAKON O AKCIZAMA U BIH: Stručna javnost predlaže privremeno suspendovanje akcize na gorivo

Rast cijena poprima takav nivo, da ekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra da bi država trebala privremeno suspendovati naplatu akciza na gorivo te tako reducirati nagli rast cijena.

Više

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Bez potvrđivanja Zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH, nema zakonskih uvjeta ni za redovno ni za vanredno usklađivanje penzija u 2022. godini

Penzioneri će još morati čekati na zakonsku potvrdu Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine da bi dobili veće penzije, ali i da bi mogli imati vanredno usklađivanje (povećanje) penzija.

Više

U PRIPREMI ZAKON O VINU: Definisan sadržaj zakona, vinari će moći izvoziti i nakon 2024. godine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac definisao je sa resornim ministrima poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH zajednički sadržaj zakona o vinu, koji će vinarima iz BiH omogućiti izvoz vina i poslije 2024. godine.

Više