Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Bez potvrđivanja Zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH, nema zakonskih uvjeta ni za redovno ni za vanredno usklađivanje penzija u 2022. godini

23.02.2022.


Penzioneri će još morati čekati na zakonsku potvrdu Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine da bi dobili veće penzije, ali i da bi mogli imati vanredno usklađivanje (povećanje) penzija.

Iako je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), a koji je značio povećanje penzija, usvojen u Predstavničkom domu, zapelo je u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ovim povodom kontaktiran je direktor Zavoda PIO Zijada Krnjića, koji komentira šta će to značiti za penzionere.

"Kao što ste rekli, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o PIO-u je već usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i njegovim očekivanim potvrđivanjem u Domu naroda stvorili bi se uvjeti za značajniji procenat redovnog usklađivanja i za vanredno usklađivanje. Postoji potreba, ali i ekonomski uvjeti za redovno i vanredno usklađivanje penzija, koje je prema našim planovima trebalo biti zbirno u 2022. godini u procentu višem od 10%", kaže Krnjić.

On naglašava da je, osim ispravnog, dugoročno održivog i pravednog sistema usklađivanja penzija, taj zakon ispravio još neke greške osnovnog zakona te uredio norme kojima se vrši provedba presude Ustavnog suda.

Ipak, delegati u Domu naroda iznijeli su nekoliko primjedbi i cijeli proces znatno usporili.

"Iz onog što sam ja, a i javnost, mogao vidjeti iz medijskih izvještaja o raspravi, pojedini delegati u Domu naroda smatraju se nekom vrstom supervizora Predstavničkom domu. Vlada FBiH je utvrdila, a Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio tekst Zakona o izmjenama i dopunama zakona o PIO-u. Uredi i komisije, kako Vlade, tako i Predstavničkog doma za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, tekst su ocjenili usklađenim s ustavom. I onda pojedini delegati Doma naroda, što bi rekao naš narod serbez, sve nabrojane proglase neznalicama i tekst nezakonitim i neustavnim", ističe Krnjić.

Dalje naglašava da Predstavnički dom, kao dom 98 neposredno izabranih zastupnika naroda, donosi zakone, te da je dovoljno dobro opslužen stručnim službama da mu ne treba stručna suprevizija pojedinih delegata Doma naroda.

On procjenjuje da je u 2022. godini bilo planirano povećanje penzija ukupno do 10 posto, ali da je sada sve upitno.

"Donošenjem ovog zakona stvorit će se uvjeti za znatno, više od 10% kumulativno povećanje penzija u 2022. godini te pravedno i ekonomski održivo usklađivanje u narednim godinama. Također ću ponoviti da za to značajno povećanje penzija, osim potreba za socijalnom pravdom prema penzionerima, postoje i ekonomski uvjeti te da je tekst koji je usvojio Predstavnički dom provodiv, što potvrđujem u ime Federalnog zavoda MIO/PIO, kao institucije za provedbu tog zakona, a Predstavnički dom time što ga je usvojio stoji iza njegove zakonitosti i ustavnosti", poručuje je Krnjić.

Bez donošenja ovog zakona, odnosno njegovog potvrđivanja u Domu naroda Parlamenta FBiH, nema zakonskih uvjeta ni za redovno ni za vanredno usklađivanje penzija u 2022. godini, a ni u narednim godinama.

"Iz onog što se moglo naslutiti iz rasprave, čini mi se da većina delegata Doma naroda ima namjeru podržati tekst zakona koji je usvojio Predstavnički dom, pa se nadam, a i penzioneri, da će ta većina narednih dana potvrditi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o PIO-u, koji usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH", zaključuje Krnjić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 19.02.2022.

Naslov: Redakcija