Zastava Srbije

ZAKON O AKCIZAMA U BIH: Stručna javnost predlaže privremeno suspendovanje akcize na gorivo

23.02.2022.


Rast cijena poprima takav nivo, da ekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra da bi država trebala privremeno suspendovati naplatu akciza na gorivo te tako reducirati nagli rast cijena.

"Nivo cijena goriva u Bosni i Hercegovini već sada je zabrinjavajući i vrlo je moguće da će dodatno rasti u narednom periodu”, smatra Hadžić.

Zbog visoke cijene goriva, doći će do dodatnog pritiska na rast cijena i drugih proizvoda i usluga, što će samo još više potaknuti inflaciju - rast cijena, navodi on.

"Kratkoročno, rješenje je u privremenoj suspenziji člana 17. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini ("Sl. glasnik BiH", br. 49/2009, 49/2014, 60/2014 i 91/2017), kako bi se naplata akciza na gorivo suspendovala na tri mjeseca sa mogućnosti produženja na još tri mjeseca ako bude potrebe. Dugoročno, a to sam predlagao prije nekoliko godina, može se uvesti 'varijabilna akciza' na gorivo, koja bi se povećavala/smanjivala zavisno od kretanja nafte na svjetskom tržištu", napisao je.

Kaže i kako akcizu ne treba miješati sa putarinama za ceste i autoceste, koje se također naplaćuju po litri goriva.

"One svakako, većinski idu namjenski za posebne podračune. Akciza ide isključivo u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene utroška. Suspenzijom ovog člana, cijena goriva u BiH bi se odmah smanjila između 0,35 KM (dizel) - 0,47 KM (motorni benzin 98) po litri goriva", zaključuje Hadžić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 20.02.2022.

Naslov: Redakcija