Zastava Srbije

U PRIPREMI ZAKON O VINU: Definisan sadržaj zakona, vinari će moći izvoziti i nakon 2024. godine

23.02.2022.


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac definisao je sa resornim ministrima poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH zajednički sadržaj zakona o vinu, koji će vinarima iz BiH omogućiti izvoz vina i poslije 2024. godine.

Košarac je, nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Borisom Pašalićem i ministrom poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede FBiH Šemsudinom Dedićem rekao da vinari bez zakona usklađenog sa evropskim standardima ne bi mogli izvoziti u zemlje EU.

"Vjerujem da ćemo u narednih petnaestak dana kroz sve procedure koje definišu donošenje propisa na nivou zajedničkih institucija, uputiti taj zahtjev", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, na sastanku usaglašena je i zajednička predanost na otvaranju zelenih koridora za proizvode iz BiH na tržište EU.

Košarac je istakao da je u nedavnom razgovoru sa predsjednikom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i njegovim saradnicima konstatovano da je Hrvatska spremna da otvori zeleni koridor.

"To bi značilo da kamioni više ne bi stajali na graničnim prijelazima, te da nema prevelikih gužvi", pojasnio je Košarac.

Košarac je istakao i kako su razgovarali i o zapadnom Balkanu.

"Cijenimo da je izuzetno važno da se proizvodi iz BiH nađu na regionalnim tržištima. Kolege sam informisao o aktivnostima koje Ministarstvo provodi i cijenim da je veoma važno da svi skupa radimo na sistematskoj analizi prednosti ili eventualnih nedostaka zapadnog Balkana", poručio je Košarac.

On je istakao da Republika Srpska smatra da je zapadni Balkan dobra koncepcija, ali da iz FBiH postoje različita stajališta.

Košarac je naveo da je razgovarano i o obezbjeđenju mineralnog đubriva za poljoprivrednike, te da je zaključeno da je potrebno pokrenuti odluku o privremenom smanjenju carinske stope na uvoz đubriva sa tržišta trećih zemalja sa pet na nula posto.

"Ova odluka bi se odnosila na 100.000 tona mineralnog đubriva", rekao je on i pojasnio da BiH sa Turskom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, te da Turska ima izvozne kvote, kao i da će se raditi na tome da se uveze 50.000 tona đubriva.

Pašalić je rekao da sve zajedničke probleme treba zajednički i rješavati, te da je novi sastanak, sa novim temama dogovoren za desetak dana.

"Dobro je da smo uklonili prepreke koje su postajale ranije o zakonu o vinu. Nadam se da će tako biti i ubuduće", rekao je Pašalić.

Dedić vjeruje da će na narednom sastanku biti otvorena pitanja i oko zakona o hrani, veterinarstvu, poljoprivredi i zakonskim propisima.

"Svako donošenje propisa ide u korist poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Dedić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 19.02.2022.

Naslov: Redakcija