Zastava Srbije

Vijesti na današnji dan

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Utvrđena neustavnost pojedinih odredaba Odluke o visini troškova upisa u Imenik advokata Advokatske komore RS

27. oktobra 2021. godine, u Banjoj Luci održana Dvije stotine i sedamdeset i četvrta redovna sjednica Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) na kojoj je odlučivao o ustavnosudskim predmetima iz svojih Ustavom utvrđenih nadležnosti.

Više

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Veći broj prijedloga zakona upućen na usaglašavanje Kolegiju Doma

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 24. sjednici nije usvojio Odluku o potvrđivanju smjene ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića.

Više

VLADA FBIH: Donijeta Uredba o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u Sarajevu kojom je, po ovlaštenju premijera FBiH, predsjedavala zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19, donijela Uredbu o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH, kojom je za ove namjene osiguran iznos od 60.000.000 KM.

Više

OPOREZIVANJE FREELANCERA U BOSNI I HERCEGOVINI

Freelanceri, kao i svi radnici u našoj zemlji, dužni su plaćati poreze državi. Međutim, kako su ukazali iz Udruženja Freelance u BiH, plaćanje poreza ovu kategoriju radnika "dovodi u nepovoljan položaj jer, prema trenutnim zakonima, imaju samo obaveze, ali ne i prava koja proizilaze iz njih".

Više