Zastava Srbije

NEOPHODNO OMOGUĆITI TUŽILAŠTVIMA DA PRATE IZBORNI PROCES OD SAMOG POČETKA: Izborne prevare ne dešavaju samo na dan izbora ili nakon zatvaranja birališta

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović izjavio je kako je neophodno omogućiti tužilaštvima da prate izborni proces u BiH od samog početka.

Više

ZAKON O UNUTRAŠNJEM PLATNOM PROMETU FBIH: Zakon propisuje da Jedinstveni registar računa fizičkih lica sadrži podatke o broju računa, ne i o stanju na njima, kao i to ko može tražiti podatke iz registra

Federalna Finansijsko-informatička agencija (FIA) uspostavila je Jedinstveni registar računa fizičkih lica u Federaciji BiH. Kako je saopćeno iz FIA-e, trenutno u 17 banaka u FBiH postoji 2.337.416 otvorenih računa fizičkih lica. Registar će pojednostaviti procedure i omogućiti da je umjesto 17 zahtjeva bankama za podatake o računima fizičkih lica, od danas dovoljan samo jedan upućen prema FIA-i.

Više

DANAS STUPA NA SNAGU ZAKON O LIJEKOVIMA I MEDICINSKIM SREDSTVIMA RS: Predviđeno uspostavljanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva

Vlada Republike Srpske postupaće u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 118/2021) koji stupa na snagu 28. juna i poštovati propisane obaveze, s obzirom da je taj zakon usvojila Narodna skupština i prošao je sve predviđene procedure, rečeno je Srni u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Više

IZJMJENE POREZNIH ZAKONA: Prije donošenja odluke uvažiti stavove eksperata

Komentirajući prijedloge da se stopa PDV-a smanji ili ukine za osnovne životne namirnice, a poveća za luksuz, direktor UIOBiH Miro Džakula kaže da su Predstavnički i Dom naroda usvojili različite prijedloge izmjena, te da UIOBiH čeka usaglašeni tekst. Upozorava kako ne treba zaobilaziti Upravni odbor UIOBiH.

Više

ISTIČE ROK ZA PLAĆANJE POREZA NA NEPOKRETNOSTI: Po isteku roka Poreska uprava će pristupiti prinudnoj naplati

Poreska uprava Republike Srpske pozvala je obveznike poreza na nepokretnosti da izmire prvu ratu za ovu godinu, kao i poreze za nepokretnosti iz prethodnih godina, a propisani rok za uplatu prve rate je do kraja juna.

Više

KAKO POZICIJA NA STRANAČKOJ LISTI UTIČE NA ŠANSE KANDIDATA DA DOBIJE MANDAT: Niža pozicija zahtijeva više glasova, odnosno kandidat na višoj poziciji treba manje glasova od onog na nižoj

Sve stranke koje planiraju učestvovati na općim izborima ove godine uskoro Centralnoj izbornoj komisiji moraju predati liste s imenima za sve nivoe vlasti. To je ujedno i najnervozniji period za većinu stranaka, a posebno za one s velikim apetitima.

Više