Zastava Srbije

IZJMJENE POREZNIH ZAKONA: Prije donošenja odluke uvažiti stavove eksperata

28.06.2022.


Komentirajući prijedloge da se stopa PDV-a smanji ili ukine za osnovne životne namirnice, a poveća za luksuz, direktor UIOBiH Miro Džakula kaže da su Predstavnički i Dom naroda usvojili različite prijedloge izmjena, te da UIOBiH čeka usaglašeni tekst. Upozorava kako ne treba zaobilaziti Upravni odbor UIOBiH.

- Ovdje su parlamentarci preskočili taj korak, možda i u dobroj namjeri da se pomogne ljudima, ali to nije put kojim se treba ići bez provedenih analiza i efekata po prihode. Bojim se da smo i poreznu politiku dijelom iskoristili u svrhu predizbornih aktivnosti, što nikako nije dobro. Uprava će provesti svaku izmjenu zakona koja je provediva i koja se usvoji u Parlamentu BiH. Nažalost, ovaj prijedlog je neprovediv i trebao bi se doraditi - ističe Džakula.

Dodaje da je u oba prijedloga UIOBiH zadužena da odredi koji proizvodi spadaju u kategoriju 0 i 5 posto PDV-a, što je suprotno zakonu, te da će se i u slučaju konačnog usvajanja UIOBiH morati ostaviti vrijeme za pripremu realizacije.

- Jedinstvena stopa od 17 posto najprimjerenija je trenutku ekonomskog razvoja BiH. Žalosti me što niko ne uvažava mišljenje eksperata, ne samo iz Uprave već i izvan nje. Bojim se da idemo nepripremljeni u reformu poreznog sistema, bez spoznaje šta će nam se desiti - kaže direktor UIOBiH.

Džakula naglašava da se u jeku krize građanima može pomoći na druge načine.

- Zalažem se za pristup koji imaju u Austriji, da se novac dodijeli onima kojima je najpotrebniji, ali to nije pitanje za direktora Uprave, već za vlade entiteta. Nije dobro poreznu politiku dijelom pretvarati u socijalnu. Postoje institucije koje se bave rješavanjem socijalnih pitanja najugroženijih kategorija stanovništva, dok porezna politika treba da osigura prihode državi kako bi sve mogla finansirati - pojašnjava Džakula.


IZVOR: Vebsajt Avaz, Al. Bajramović, 24.06.2022.

https://avaz.ba/vijesti/bih/752843/direktor-uiobih-miro-dzakula-za-avaz-prihodi-za-pet-mjeseci-veci-za-739-miliona-km