Zastava Srbije

KOMISIJA PARLAMENTA BIH PREDSTAVILA PREPORUKE ZA REFORMU PRAVOSUĐA U BIH: Predlaže se provjera imovine članova VSTV-a i njihove povezanosti sa političkim strukturama i organizovanim kriminalom

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH utvrdila je 15 preporuka koje bi trebali provesti različiti nivoi vlasti u BiH, uključujući prvenstveno pravosudne institucije, da bi se unaprijedilo stanje u bh. pravosuđu.

Više

ANTIKORUPCIJSKO ZAKONODAVSTVO: Građani BIH rijetko se odlučuju da prijave korupciju jer se plaše posljedica, a zvanični podaci pokazuju porazne rezultate kad je riječ o zaštiti uzbunjivača

Građani Bosne i Hercegovine rijetko se odlučuju da prijave korupciju jer se plaše posljedica, a zvanični podaci pokazuju porazne rezultate kad je riječ o zaštiti uzbunjivača koju treba da im pruže zvanične institucije, saopćio je Transparency International povodom Međunarodnog dana zviždača (osoba koje prijavljuju korupciju).

Više

VSTS UPUTIO OTVORENO PISMO VLADAMA FBIH, RS I DISTRIKTA BRČKO: Ukazano na neadekvatan zakonski okvir u oblasti izvršenja i nedovoljan angažman u procesu reforme ove oblasti

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH pozvao je vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta na preuzimanje odgovornosti za neefikasnost trenutnog sistema izvršnog postupka, ispunjenje preporuka EU za uvođenje efikasnog sistema izvršenja, ali i posvećeniji angažman u procesu reforme ove oblasti.

Više

PRIJEDLOG IZMJENA KRIVIČNOG ZAKONODAVSTVA: Napad na novinare posebno krivično djelo

Sedam poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnijelo je inicijativu u kojoj traže izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 3/2003, 32/2003 - ispr., 37/2003, 54/2004, 61/2004, 30/2005, 53/2006, 55/2006, 8/2010, 47/2014, 22/2015, 40/2015, 35/2018 i 46/2021) kojim će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo.

Više

ZAKON O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI: Formirana radna grupa koja bi trebala razmatrati pitanje regulacije električnih romobila - njihovo korišćenje nije zakonski rješeno a sve su učestalije saobraćajne nesreće u kojima učestvuju

Sve su učestalije saobraćajne nesreće u kojima učestvuju električni romobili. Nadležni tvrde da su pokrenuli aktivnosti u svrhu regulacije korištenja ovog prijevoznog sredstva, ali da pri tom ne žele demotivisati njihovo korištenje.

Više

ZAKON O PODSTICAJIMA U PRIVREDI REPUBLIKE SRPSKE: Odobreni podsticaji za povećanje plata radnika od 11,3 miliona KM

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske odobrilo je 11.320.586 KM za 553 privredna subjekta koji su u petom obračunskom periodu, od jula do decembra prošle godine, isplatili uvećanu platu za 22.810 radnika.

Više

NAJVEĆU PLATU U MAJU U RS DOBILI ZAPOSLENI U FINANSIJSKOM SEKTORU, NAJMANJA ZA GRAĐEVINCE: Prosječna neto plata iznosi 1.105 KM i veća je za 11 KM u odnosu na aprilsku

Najveća prosječna plata u maju isplaćena je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.537 KM, dok su najnižu isplaćenu platu dobili radnici u građevinarstvu 816 KM, podaci su Saveza sindikata Srpske.

Više

USVAJANJEM BUDŽETA UMANJIĆE SE POSLJEDICE INFLACIJE PO ZAPOSLENE U INSTITUCIJAMA BIH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izrazio je nadu da će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sljedećoj sjednici biti lišen političkih međusobnih optuživanja, prebacivanja i pravljenja velikog broja amandmana, te da će razumjeti koliko je važno da se u ovom trenutku usvoji budžet institucija BiH za 2022. godinu.

Više