Zastava Srbije

USVAJANJEM BUDŽETA UMANJIĆE SE POSLJEDICE INFLACIJE PO ZAPOSLENE U INSTITUCIJAMA BIH

27.06.2022.


Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izrazio je nadu da će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sljedećoj sjednici biti lišen političkih međusobnih optuživanja, prebacivanja i pravljenja velikog broja amandmana, te da će razumjeti koliko je važno da se u ovom trenutku usvoji budžet institucija BiH za 2022. godinu.

- Mislim da je vrijeme da bez okolišavanja parlamentarci usvoje budžet za 2022. godinu i da ljudima zaposlenim u institucijama BiH barem malo ublaže posljedice inflacije - rekao je Tegeltija i podsjetio da zaposlenima u institucijama BiH plate nisu mijenjane od 2012. godine.

On je naveo da je rast plata, koji je predviđen budžetom, mnogo manji od inflacije koja se u ovom trenutku dešava, ali da će dobro doći budžetima svih zaposlenih u institucijama BiH.

 

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da je inflacija postala globalni problem i da su nagovještaji da će premašiti sve one događaje iz sedamdesetih godina.

Govoreći u lično ime, Tegeltija je naveo da je pristalica da se u kriznim situacijama, kada postoji rast cijena energenata i hrane, to ne može riješiti poreskom politikom, umanjenjem, već da zemlja na bazi svojih povećanih prihoda treba da direktno interveniše prema najugroženijima.

On je podsjetio da BiH zbog svog sistema odlučivanja ne može primijeniti rješenja iz drugih zemalja kada je riječ o cijeni goriva.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da su sva ključna pitanja ekonomske politike u nadležnosti entiteta, te napomenuo da se mora intervenisati u smislu obezbjeđivanja dovoljne količina hrane i cijena ključnih životnih namirnica.

Kada je riječ o energentima za zimu, Tegeltija je konstatovao da neki dijelovi BiH, poput Sarajeva, mogu doći u ozbiljan problem, prvo zbog pitanja cijene gasa, ali i pitanja da li će gasa biti.

Ističući da je za njega najvažnije da se obezbijedi dovoljno hrane, izvrše intervencije na najugroženije kategorije društva i da se obezbijede energenti, predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da treba održati cijenu električne energije prema građanima, jer definitivno, ovako velike cjenovne šokove teško može ko da izdrži.

On je dodao da vlade entiteta treba da se pobrinu kada je riječ o adekvatnoj količini osnovnih životnih namirnica i obezbjeđivanju cijena.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: RTRS, 25.06.2022.

Naslov: Redakcija