Zastava Srbije

VSTS UPUTIO OTVORENO PISMO VLADAMA FBIH, RS I DISTRIKTA BRČKO: Ukazano na neadekvatan zakonski okvir u oblasti izvršenja i nedovoljan angažman u procesu reforme ove oblasti

27.06.2022.


Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH pozvao je vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta na preuzimanje odgovornosti za neefikasnost trenutnog sistema izvršnog postupka, ispunjenje preporuka EU za uvođenje efikasnog sistema izvršenja, ali i posvećeniji angažman u procesu reforme ove oblasti.

U otvorenom pismu vladama navedeno je da je izvršni postupak jedna od najslabijih karika u pravosuđu BiH u kojoj se pravosuđu stavlja etiketa naročite neefikasnosti, a najveći izazov predstavlja neadekvatan zakonodavni okvir, veliki broj predmeta, nedovoljni ljudski resursi, te sam način sprovođenja izvršnog postupka, saopšteno je iz VSTS-a.

Iz ove institucije napominju da osnovni demokratski principi podjele vlasti jasno definišu ulogu zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u jednom društvenom sistemu, ali da se često zanemaruje činjenica da podjela vlasti podrazumijeva i podjelu odgovornosti.

Jedna od oblasti u kojoj se pravosuđu stavlja etiketa naročite neefikasnosti je oblast izvršnog postupka, usljed objektivne neefikasnosti postojećeg sistema izvršenja.

"Naročito je slikovit izraz guranje problema pod `tepih`, jer trenutni koncept izvršenja u sudovima predstavlja upravo problem o kojem izvršna i zakonodavna vlast godinama ćuti. Pred sudovima u BiH trenutno postoji skoro 1.750.000 predmeta koji čekaju na izvršenje od kojih je više od 1.690.000 takozvanih komunalnih predmeta, o čemu je potrebno odmah razgovarati", naglašavaju iz VSTS-a.

U pismu se ističe da su upravo ovi predmeti razlog za ogromno opterećenje sudova u BiH, te da su ovi problemi prepoznati i u strateškim dokumentima EU o stabilizaciji i pridruživanju BiH.

Iz VSTS-a podsjećaju da svi usvojeni dokumenti jasno identifikuju neophodnost oslobađanja sudova od tereta nespornih potraživanja, odnosno uvođenja modela izvršnog postupka u kojem će fazu izvršenja u izvršnim predmetima sprovoditi profesionalni izvršitelji.

VSTS je istakao i potrebu revidiranja legislativnog okvira za izvršni postupak u entitetima i Distriktu, kako bi se smanjio ogroman broj neriješenih izvršnih predmeta za naplatu komunalnih računa.

U otvorenom pismu se navodi da je VSTS zagovarao reformu izvršnog postupka, odnosno uvođenje novog modela izvršnog postupka u kojem će fazu izvršenja u izvršnim predmetima sprovoditi profesionalci, ali da nije bilo spremnosti nadležnih ministarstava da podrže ove procese.

U pismu se upozorava, da pravosuđe u BiH neće i ne može preuzeti odgovornost za sistemske nedostatke koji su van njihove nadležnosti, a koji u značajnoj mjeri utiču na ostvarivanje prava građana i poslovnih subjekata, ukoliko u ovom procesu ne budu imali iskrene sagovornike.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: BHRT, 23.06.2022.

Naslov: Redakcija