Zastava Srbije

IZBOR DIREKTORA FEDERALNE UPRAVE POLICIJE ZAVISI OD TOGA KO ĆE BITI MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Prema Zakonu, ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne mogu biti iste nacionalnosti

Formiranje Vlade FBiH, odnosno izbor ministra unutrašnjih poslova FBiH direktno će utjecati i na izbor direktora Federalne uprave policije (FUP). I SDA i HDZ BiH zainteresirane su za čelnu poziciju FUP-a, ali zvaničnog dogovora još uvijek nema. Ono što je sigurno da SDA ne želi prepustiti direktorsku funkciju kandidatu bliskom HDZ-u.

Više

VLADA REPUBLIKE SRPSKE USVOJILA PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O POLICIJI: Povećavaju se penzije pripadnika MUP-a

- Predloženim dopunama propisuje se da se policijskom službeniku lični koeficijent prilikom ostvarivanja prava na penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog službenika najpovoljnije, rekla je šef Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću Vera Sajić

Više

POTPISAN POSEBNI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U OBRAZOVANJU I KULTURI U REPUBLICI SRPSKOJ: Vaspitno-obrazovnim i medicinskim radnicima koji rade u školama i predškolskim ustanovama za djecu sa smetnjama u...

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić potpisali su Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

Više

IZMJENE ZAKONA O DANU REPUBLIKE SRPSKE: Na odluku Ustavnog suda BiH iz marta, kojom je 9. januar po drugi put proglašen neustavnim, Narodna skupština će vjerovatno odgovoriti „tehničkim“ izmjenama Zakona o Danu Republike Srpske.

Predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović je prije nekoliko dana izjavio da se trenutno razmatraju dvije opcije nakon što je Ustavni sud BiH krajem marta ponovo osporio 9. januar.

Više

PLATE U REPUBLICI SRPSKOJ STIGLE PRIMANJA U FEDERACIJI BIH

Prosječne plate u Srpskoj konačno su dostigle primanja u FBiH, kao i prosjek na nivou BiH, pokazuje zvanična statistika.

Više

FORMIRAN ZAJEDNIČKI CENTAR ZA KONTROLU AFRIČKE KUGE SVINJA: Radiće na koordinaciji provođenja svih aktivnosti i mjera u cilju sprečavanja unošenja, ranog otkrivanja i suzbijanja afričke kuge svinja, kao i koordinaciji provođenja epidemiološkog ispitivanja na teritoriji BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović donio je odluku o formiranju Zajedničkog centra za kontrolu afričke kuge svinja, kriznog štaba koji će raditi na sprečavanju pojave ove bolesti u Bosni i Hercegovini.

Više

GODIŠNjI NACIONALNI PLAN (ANP) KOJI BI PREDSJEDNIŠTVO BiH TREBALO USVOJITI, OBRAĐUJE SEGMENT GRANIČNE SIGURNOSTI

Nadgledanje mjesta pogodnih za ilegalni prelazak državne granice, kao i postavljenih zapreka na mjestima pogodnim za ilegalan prelazak državne granice motornim vozilima, je svakodnevna aktivnost koja se provodi dnevnim rasporedom rada u jedinicama Granične policije BiH.

Više

EU DAJE DODATNIH 10 MILIONA EURA BIH ZA MIGRANTE

Evropska komisija je 19. avgusta 2019. godine usvojila odluku o izdvajanju 10 miliona eura dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećanog prisustva migranata i izbjeglica. Sa ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Evropske unije za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 miliona eura.

Više