Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PLATE U REPUBLICI SRPSKOJ STIGLE PRIMANJA U FEDERACIJI BIH

21.08.2019.


Prosječne plate u Srpskoj konačno su dostigle primanja u FBiH, kao i prosjek na nivou BiH, pokazuje zvanična statistika.

U junu, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, radnici u Srpskoj su, u prosjeku, na tekuće račune dobili 910 maraka, koliki je bio i bh. prosjek, dok je u FBiH plata bila veća za jednu marku.

Analiza Nezavisnih pokazuje da je jaz između plata u RS i FBiH prošle i pretprošle godine bio neuporedivo veći. Naime, u junu 2018. radnici u Srpskoj dobijali su 849, a u FBiH 881 marku. Značajna razlika bilježena je i u junu 2017 - u RS je plata bila 828, a u FBiH 861 marku.

Komentarišući ove podatke, Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da su plate u proteklim mjesecima lagano i postepeno rasle.

"Lično mislim da je prosjek i veći, ali je potrebno da svi isplaćuju platu kroz legalni tok. Dobar dio ih plate isplaćuje u koverti. Treba ići na smanjenje poreza i doprinosa, što bi se pretvorilo u povećanje plata, pa bi prosjek bio 1.000 maraka. Teško je da će plate dodatno ići ka gore bez smanjenja poreza i doprinosa. Osim toga, potrebna je i politička stabilnost. Ako se ne formira Savjet ministara, teško da se ovdje može stvarno napraviti neka ekonomska reforma", rekao je Škrebić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, u proteklim mjesecima rast plata zabilježen je u skoro svim djelatnostima.

"Rast je, recimo, zabilježen u metalskoj industriji, zatim prerađivačkoj za nekih desetak procenata. Plate su rasle i vozačima", naveo je Škrebić.

Sa druge strane, Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, ističe da se povećanje plata ne osjeti mnogo.

"Uglavnom je to evidentno kod onih poslodavaca koji su više novca davali u kovertama. Sada se ta pojava smanjuje. To znači da je sada sve više poslodavaca koji ulaze u legalne tokove kada je riječ o isplatama plata", ocijenio je Tepavčević za "Nezavisne", te dodao da su poslodavci shvatili da više ne mogu da nađu radnu snagu koja će da radi za male pare.

Istakao je da je bolji rad inspekcije rada doprinio pozitivnim trendovima.

"Međutim, činjenica je da plata i dalje raste veoma malo u odnosu na porast cijena i troškova života", ocijenio je Tepavčević.

Nezavisne podsjećaju da je Vlada Srpske krajem 2018. godine donijela odluku da minimalna plata u Srpskoj u ovoj godini bude 450 maraka.

Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata metalaca i rudara Srpske, smatra da se minimalna plata u Srpskoj mora definisati kao ekonomska ili kao socijalna kategorija. On je rekao da iskazivanje prosjeka plata ne odražava realno stanje jer se kreće od minimalne 450 KM, dok se za ugovorene plate i ne zna kolike su.

Inače, u sklopu ove analize pod lupu smo stavili i prosječna godišnja primanja u Srpskoj, odnosno FBiH, a u 2018. godini jaz je iznosio 32 marke u korist radnika u FBiH.


IZVOR: Vebsajt Oslobođenje, 20.08.2019.

Naslov: Redakcija