Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

POTPISAN POSEBNI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U OBRAZOVANJU I KULTURI U REPUBLICI SRPSKOJ: Vaspitno-obrazovnim i medicinskim radnicima koji rade u školama i predškolskim ustanovama za djecu sa smetnjama u razvoju osnovna plata uvećava se za 10 odsto, dok nastavnicima i saradnicima koji dio časova izvode u posebnim odjeljenjima za djecu sa smetnjama u razvoju osnovna plata uvećava se za 10 odsto samo za te časove

21.08.2019.


Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić potpisali su Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

Vaspitno-obrazovnim i medicinskim radnicima koji rade u školama i predškolskim ustanovama za djecu sa smetnjama u razvoju osnovna plata uvećava se za 10 odsto, dok nastavnicima i saradnicima koji dio časova izvode u posebnim odjeljenjima za djecu sa smetnjama u razvoju osnovna plata uvećava se za 10 odsto samo za te časove – rekla je Trivićeva.

Istakla je da su, u odnosu na raniji Posebni kolektivni ugovor, dodate odredbe o uvećanju osnovne plate nastavniku koji radi u kombinovanom odjeljenju od petog razreda za 12 odsto.

Novina je i da poslodavac isplaćuje naknadu po osnovu obavljanja funkcije predsjednika aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u visini 15 odsto na osnovnu platu – istakla je Trivićeva.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić istakao je da se Posebnim kolektivnim ugovorom poboljšava stanje u oblastima na koje se odnosi.

Donio je poboljšanje za osoblje u ustanovama koje radi sa djecom sa smetnjama u razvoju i poboljšanje njihovog materijalno-socijalnog statusa. Kolektivni ugovor važi tri godine, a mi nastavljamo razgovore i tražićemo još bolji odnos prema zaposlenima – rekao je Gnjatić.

U odnosu na raniji Posebni kolektivni ugovor izvršene su izmjene pojedinih odredbi, prije svega, s ciljem usaglašavanja sa zakonima djelatnosti. Tako je plaćeno odsustvo u toku kalendarske godine u opravdanim slučajevima ograničeno na najduže 15 radnih dana.


IZVOR: Vebsajt Oslobođenje, 19.08.2019.

Naslov: Redakcija