Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

IZMJENE ZAKONA O DANU REPUBLIKE SRPSKE: Na odluku Ustavnog suda BiH iz marta, kojom je 9. januar po drugi put proglašen neustavnim, Narodna skupština će vjerovatno odgovoriti „tehničkim“ izmjenama Zakona o Danu Republike Srpske.

21.08.2019.


  • Predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović je prije nekoliko dana izjavio da se trenutno razmatraju dvije opcije nakon što je Ustavni sud BiH krajem marta ponovo osporio 9. januar.

Koalicioni partneri razmatraju da li će da uslijedi izmjena zakona u pravcu sudske odluke, naravno ne dovodeći u pitanje obilježavanje 9. januara, ili će se to riješiti posebnim odlukama Narodne skupštine – rekao je Čubrilović u Doboju.

Budući da u NSRS još traju godišnji odmori, do Čubrilovića juče nismo uspjeli da dođemo. Međutim, sagovornici Srpskainfo upućeni u dešavanja tvrde da je bliža prva opcija, odnosno da se mijenja Zakon o Danu RS.

To će vjerovatno biti neke tehničke, kozmetičke izmjene, čisto da se pokaže kako RS poštuje odluku Ustavnog suda BiH, ali vjerovatno takva reakcija Narodne skupšine RS ponovo neće zadovoljiti apetite bošnjačkih političara. To znači da treba očekivati da oni po treći put traže ocjenu ustavnosti 9. januara i tako u nedogled. Dakle, kupuje se vrijeme, a Srpska i dalje slavi svoj praznik – tvrdi naš izvor.

Kakve su izmjene zakona moguće, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne zna. Međutim, naši izvori tvrde da nije isključeno ni da se 9. januar u zakonu oslovi drugim imenom, a da se u praksi sve radi kao i do sada.

Koje su pravne mogućnosti Republike Srpske, pitali smo profesora ustavnog prava Milu Dmičića.

Najjednostavnije rečeno, Srpska putem Narodne skupštine, kao najvišeg predstavničkog i demokratskog organa zakonodavne, a time i ustavnotvorne vlasti, može međunarodnoj i domaćoj javnosti da kaže ostajemo pri referendumskoj odluci i zakonu kojim smo regulisali postojanje i način obilježavanja Dana RS kao istorijske i političke činjenice u nastajanju i opstajanju Srpske u okviru BiH – kaže Dmičić za Srpskainfo.

On podsjeća da je 99,81 odsto građana izašlih na referendum 25. septembra 2016. reklo da želi da 9. januar slave kao Dan RS.

Referendum je najviši demokratski oblik izjašnjavanja volje građana i on se mora poštovati sve dok se na isti način ne promijeni – smatra Dmičić.

Prema njegovim riječima, RS ima sva potrebna ustavna, politička i demokratska sredstva i mehanizme da zaštiti ne samo svoj ustavni položaj i nadležnosti, nego i svoja obilježja.

Simboli ujedinjuju ljude u njihovom kolektivnom, nacionalnom, kulturnom i drugom identitetu. Ali, u ovoj zemlji ne manjka neustavnog i protivdejtonskog sporenja među entitetima, političkim partijama i liderima, očigledno uz podršku predstavnika međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH, koji i dalje donosi političke, a ne pravne odluke. On bi konačno morao imati svoj demokratski utvrđeni zakonski okvir, bez stranih sudija – zaključuje Dmičić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevanić za Srpskainfo kaže da će se 9. januar i iduće godine sigurno slaviti, „i to još bolje i više“.

To ćemo raditi svake godine dok to ne postane normalno. Jedino rješenje je da nas ostave na miru, kao što smo i mi njih ostavili – kaže Stevandić.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH, na inicijativu bošnjačkih delegata, ukinuo je član 2 stav 1 Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi: „Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 20.08.2019.

Naslov: Redakcija