Zastava Srbije

ZASTUPNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: 28. aprila 2020. godine sjednica doma - Razmatranje izmjene Poslovnika o radu

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će održana 28. aprila, odlučeno je na sjednici Kolegija.

Više

FEDERACIJA BIH: Do 30. aprila 2020. godine produžene sve mjere zbog koronavirusa

Zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica finansija Jelka Milićević ukazala je da sve mjere koje su izdane ostaju na snazi do 30. aprila.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O PRIVREMENIM MJERAMA U RADU PRAVOSUDNIH I DRUGIH ORGANA BOSNE I HERCEGOVINE ZA VRIJEME STANJA PRIRODNE ILI DRUGE NESREĆE: Rokovi za ostvarivanje prava stranaka u svim postupcima pred pravosudnim tijelima za vrijeme važenja ovog zakona prestaju teći osim u hitnim postupcima

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O UBLAŽAVANJU NEGATIVNIH EKONOMSKIH POSLJEDICA IZAZVANIH PANDEMIJOM KORONAVIRUSA: Podnijet amandman kojim se predlaže izbacivanje kriterija koji se odnosi na privredne subjekte koji su ostvarili pad prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Suad Kaknjo predložio je amandman koji u velikoj mjeri mijenja suštinu Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa ili kolokvijalno rečeno korona-zakona.

Više

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU: Vlada FBiH predlaže da poslodavci jednostrano mogu uputiti radnika na čekanje i neplaćeno. Sindikati protiv predloženih izmjena

Vlada Federacije BiH predložila je izmjene i dopune Zakona o radu u kojem je ostavljena mogućnost poslodavcu da za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u Federaciji BiH, jednostranom odlukom radnika uputi na čekanje.

Više

UTICAJ PANDEMIJE COVID 19 NA POSLOVANJE PREDUZEĆA U BIH

Usljed pojave pandemije virusa korona u Bosni i Hercegovini već je oboljelo 71,5 odsto mikro, malih i srednjih biznisa, rezultat je istraživanja koje je sprovela Fondacija za društvenoekonomski razvoj 787 u periodu od 26. marta do 5. aprila.

Više