Zastava Srbije

ADVOKATSKA KOMORA RS: Za odbranu po službenoj dužnosti, advokatima u RS-u, uplaćeno 4,3 miliona KM

Ministarstvo pravde Republike Srpske u saradnji sa Advokatskom komorom Srpske uplatilo je 4,3 miliona KM dugovanja advokatima za odbranu po službenoj dužnosti od 2010. godine, izjavio je resorni ministar Anton Kasipović.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA U FBIH: Predložene izmjene nalažu formiranje parlamentarne komisije s 12 članova iz oba doma Federalnog parlamenta kao nadzornog tijela za sprečavanje sukoba interesa u institucijama vlasti

Članovi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine – Elmedin Konaković (Narod i pravda) iz Doma naroda te Irfan Čengić (Socijaldemokratska partija BiH), zastupnik u Predstavničkom domu, saopćili su na zajedničkoj pres-konferenciji da je u proceduru upućen Prijedlog zakona o interventnim izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Više

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI OD UZNEMIRAVANJA NA RADU: Uređuju se radnje uznemiravanja na radu, obaveze poslodavca za preventivno djelovanje radi sprečavanja uznemiravanja na radu i postupci za zaštitu od uznemiravanja na radu kod svih poslodavaca bez obzira na karakter vlasništva i oblik organizovanja

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu. U Republici Srpskoj se prvi put ova oblast uređuje posebnim zakonom, jer su se stvorili uslovi da se posebnim zakonom obezbijedi radnicima efikasnija zaštita u svim slučajevima uznemiravanja na radnom mjestu.

Više

NEIZVRŠAVANJE PRESUDA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA

Pred domaćim sudovima brojni su slučajevi kršenja ljudskih prava, no zbog neadekvatnog rada institucija, većina ih završi pred Evropskim sudom za ljudska prava. Neizvršavanje presuda Evropskog suda problem je kojim se ili ne bavi niko u BiH, ili se bavi sporadično, naveli su iz ovog suda. Međunarodni dan ljudskih prava prilika je da se podsjetimo na brojna kršenja u ovoj oblasti- i zašto BiH izdvaja milionska sredstva za odštete.

Više

SAVJET EVROPE: BiH da obezbijedi bolje uslove za migrante

Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović u pismu je zvaničnike Bosne i Hercegovine upozorila na prijeteću humanitarnu krizu i težak položaj migranata na sjeverozapadu BiH.

Više