Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA U FBIH: Predložene izmjene nalažu formiranje parlamentarne komisije s 12 članova iz oba doma Federalnog parlamenta kao nadzornog tijela za sprečavanje sukoba interesa u institucijama vlasti

16.12.2020.


Članovi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine – Elmedin Konaković (Narod i pravda) iz Doma naroda te Irfan Čengić (Socijaldemokratska partija BiH), zastupnik u Predstavničkom domu, saopćili su na zajedničkoj pres-konferenciji da je u proceduru upućen Prijedlog zakona o interventnim izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

S ciljem sprečavanja sukoba interesa, a u okviru borbe protiv korupcije, predložene izmjene nalažu formiranje parlamentarne komisije s 12 članova iz oba doma Federalnog parlamenta kao nadzornog tijela za sprečavanje sukoba interesa u institucijama vlasti.

Naime, sadašnji zakon, iako ne dozvoljava sukob interesa, ne sadrži i mehanizam nadzora kojem ta korupcijska pojava može biti prijavljena, pojasnili su Čengić i Konaković. Komisija čije formiranje predlažu nadomješćivala bi navedeni mehanizam.

Irfan Čengić je inicirao također donošenje budućeg sistemskog reformskog zakona o sprečavanju sukoba interesa koji bi ustanovio nadležnu komisiju, ali čiji članovi ne bi bili parlamentarci već eksperti.

Ovoj Čengićevoj inicijativio pridružio se i Konaković, saopćili su njih dvojica.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 09.12.2020.

Naslov: Redakcija