Zastava Srbije

SAVJET EVROPE: BiH da obezbijedi bolje uslove za migrante

16.12.2020.


Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović u pismu je zvaničnike Bosne i Hercegovine upozorila na prijeteću humanitarnu krizu i težak položaj migranata na sjeverozapadu BiH.

Mijatović je navela da BiH nije uspjela da nađe koherentan odgovor na migrantsku krizu, ali smatra da se stanje može poboljšati boljom koordinacijom i organizacijom, uprkos dodatnom teretu koji je pandemija korona virusa nanijela BIH.

 "Vlasti BiH moraju hitno obezbijediti da se zadovolje osnovne potrebe poput adekvatnog smještaja i pristupa zdravstvenoj zaštiti, hrani, vodi i odjeći", navela je komesarka Savjeta Evrope u pismu predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji i ministru bezbjednosti Selmi Cikotiću.

Navela je bi entiteti: Federacija BiH, Republika Srpska i Distrikt Brčko, zajedno s kantonima, trebalo da ravnomjernije dijele odgovornost za smještaj migranata i azilanata.

 "Migranti i azilanti trenutno su smješteni samo u prihvatnim objektima u nekim dijelovima Federacije i to se mora promijeniti", naglasila je Mijatović.

Citirala je izvještaje o "ozbiljno nekvalitetnim" životnim uslovima u izbjegličkom kampu "Lipa" u Bihaću, uključujući nestašicu struje i vode i prenatrpanost.

Prošle godine, Mijatović i ostali međunarodni zvaničnici vršili su pritisak na BiH da zatvori jedan šatorski kamp na bivšoj deponiji, gdje nije bilo osnovnih uslova za život.

Godinu dana kasnije, tri hiljade migranata i dalje je u grubo improvizovanim šatorskim kampovima ili napuštenim kućama.

Delegacija Evropske unije u BiH upozorila je ove sedmice da država mora hitno djelovati da bi spasla živote izbjeglica.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 12.12.2020.

Naslov: Redakcija