Zastava Srbije

KRIVIČNO ZAKONODAVSTVO: Zamjena zatvorske kazne novčanom s jedne strane rasterećuje zatvore i puni budžet, a s druge strane može voditi do ponavljanja krivičnih djela i jačanja korupcije

Godinama je u Bosni i Hercegovini praksa da se zatvorske kazne izrečene do godinu dana zamijene za one novčane. Dan na slobodi u Federaciji BiH košta 100, a u Republici Srpskoj 50 maraka. Kako su pretrpani zatvorski kapaciteti, to je prihvatljivo rješenje jer puni budžet. Međutim, nerijetko to vodi do ponavljanja krivičnih djela i jačanja korupcije.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUHANA, DUHANSKIH PROIZVODA I OSTALIH PROIZVODA: Zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe

Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda trebalo bi da se tek u narednih nekoliko mjeseci nađe na Domu naroda Parlamenta FBiH, smatra Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Više

NOVI ZAKON O POTICANJU RAZVOJA MALE PRIVREDE U FBIH: Uvodi se Savjet za poticanje male privrede koji će pratiti stanje u oblasti malih i srednjih preduzeća u cilju unapređenja njenog razvoja

Mala i srednja preduzeća predstavljaju srce ekonomije, glavni su izvor zapošljavanja, inovativnosti, dinamičnosti i rasta ekonomije u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Više

ŠTA ĆE ZA GRAĐANE ZNAČITI UKIDANJE ROAMINGA NA ZAPADNOM BALKANU

Ukidanje roaminga za komunikaciju mobilnim telefonom na području Zapadnog Balkana trebalo bi se desiti 1. jula ove godine. Telekom operateri iz Bosne i Hercegovine su obrazložili šta će to značiti za korisnike.

Više

STRUČNJACI PROCJENJUJU DA NAKON EPIDEMIJE VIRUSA KORONA U BIH SLIJEDI TALAS INFLACIJE

Stariji se sjećaju druge polovine osamdesetih u bivšoj državi i inflacije koja je doslovno gutala novac, ali s njim, posljedično, i sve ekonomske vrijednosti. Pandemija koronavirusa u jednoj od svojih ekonomskih posljedica donosi upravo inflaciju.

Više