Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUHANA, DUHANSKIH PROIZVODA I OSTALIH PROIZVODA: Zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe

15.06.2021.


Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda trebalo bi da se tek u narednih nekoliko mjeseci nađe na Domu naroda Parlamenta FBiH, smatra Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Podsjećamo, Zastupnički dom FBiH je 26. maja usvojio ovaj zakon kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe. Da bi zakon stupio na snagu, mora se usvojiti u Domu naroda.

 

- Što se tiče tog zakona, smatram da zdravlje ljudi mora biti na prvom mjestu. Očekujem da ćemo i mi u Domu naroda slijediti sve ove poznate evropske akte i standarde u vezi s ograničenjem pušenja u zatvorenim prostorima. Prije svega zbog zaštite zdravlja, a ako hoćete i u širem smislu, zaštite okoliša. Tek smo u fazi izučavanja ovog propisa, u konsultacijama smo sa različitim institucijama i stručnjacima koji bi mogli da rastumače neke bitne odredbe ovog zakona, da nam pomognu da donesemo najispravniju, najkvalitetniju odluku - govori nam Duvnjak.

Dodaje kako je on bliži stavu usvajanja ovog zakona, kao što je to učinjeno na Zastupničkom domu FBiH.

- Ali da budem iskren, u ovom momentu nisam siguran da li je takvo dominirajuće raspoloženje u ostatku Doma naroda. To ćemo vidjeti. Vjerujem da će se u narednih nekoliko mjeseci taj zakon naći na dnevnom redu, i onda ćemo vidjeti direktno u parlamentarnoj raspravi, hoće li biti usvojen, u kojem će to smjeru ići, ili eventualno će biti usvojen uz određene amandmane i korekcije - kazao nam je Duvnjak.

Sekretar Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk je obraćajući se zastupnicima 26. maja, između ostalog, ukazala kako je donošenje ovog zakona ispunjavanje međunarodnih obaveza, te da je on važan dio u napretku Bosne i Hercegovine u EU intergacijama. Naglasila je da je obaveza države zaštita zdravlja stanovništva kako bi se eliminirala štetnost izloženosti duhanskom dimu.


IZVOR: Faktor, E. D.-Š., 13.06.2021.

Naslov: Redakcija