Zastava Srbije

KRIVIČNO ZAKONODAVSTVO: Zamjena zatvorske kazne novčanom s jedne strane rasterećuje zatvore i puni budžet, a s druge strane može voditi do ponavljanja krivičnih djela i jačanja korupcije

15.06.2021.


Godinama je u Bosni i Hercegovini praksa da se zatvorske kazne izrečene do godinu dana zamijene za one novčane. Dan na slobodi u Federaciji BiH košta 100, a u Republici Srpskoj 50 maraka. Kako su pretrpani zatvorski kapaciteti, to je prihvatljivo rješenje jer puni budžet. Međutim, nerijetko to vodi do ponavljanja krivičnih djela i jačanja korupcije.

Zamjenom kazne zatvora novčanom kaznom obezbjeđuju se principi zakonitosti, pravičnosti i humanosti u postupku izvršenja kazne. U BiH nerijetko ti principi su svedeni na to da oni koji imaju novac otkupit će kaznu, ko nema odslužit će kaznu zatvora. To pogoduje i komšijama, koji nerijetko prihvataju bh.državljanstvo kako ne bi služili kaznu zatvora u Hrvatskoj i Srbiji, gdje ove mogućnoti ne postoje.

U Federaciji BiH kazna zatvora u trajanju do godinu dana može se zamijeniti novčanom. Dan na slobodi košta 100 maraka.

“U pravilu je to za lakša krivična djela, kao što su porezna utaja, prevara, lakša tjelesna povreda, krađa, nesavjestan rad u službi ili zloupotreba službenog položaja stav 1. Nije podložno malverzacijama zato što je to otvoreno za javnost, nema tu zakulisnih igara, sve je dostupno provjeri”, rekao je Crnalić.

Ovaj član u FBiH primjenjiv od 2012. godine, ali od federalnog ministarstva pravde nismo dobili podatak koliko je osoba dosad platilo kaznu. Kako na zahtjev osuđenog o zamjeni kazne odlučuje sud, podaci Kantonalnog suda u Sarajevu kažu da je za godinu i po dana 11 lica zamIjenilo kaznu zatvora za novčanu.

Ova odredba u Republici Srpskoj ukinuta je 2017. godine, te u primjenu vraćena prije tri mjeseca. I to zbog punjenja budžeta i ubrzanja sudskih postupaka. Jedan dan zatvora na slobodi košta 50 KM.

“S obzirom na to da je Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republiike Srpske stupio na snagu početkom marta ove godine, još uvijek ne postoje precizni podaci o njegovoj primjeni. Ministarstvo pravde će pratiti primjenu ovog zakonskog rješenja”, saopšteno je iz Ministarstva pravde RS.

Dio stručnjaka tvrdi da će ovakve izmjene pojačati koruptivne radnje. Istraživanje novinara CIN-a pokazalo je da državni službenici nakon što budu osuđeni za uzimanje mita, zatvor izbjegnu plaćanjem kazne. Ima i onih koji su skloni ponavljanju kaznenog djela.

“Ono što je potrebno napraviti analizu i Ministarstvo pravde BiH će pokrenuti tu analizu, da vidimo koliko je povratnika u zatvore, onih koji su otkupili svoju kaznu zatvora, da vidimo koliko je to djelotvorno”, kazao je Grubeša.

Problem je što se ne zna gdje odlazi prikupljeni novac od kazni. Između ostalog, zbog toga je 2019. godine postojala inicijativa u Parlamentu FBiH da se ovaj član izbriše, ali reacije nadležnih nije bilo.


IZVOR: BHRT, 13.06.2021.

Naslov: Redakcija