Zastava Srbije
Vesti slike

IZBORNO ZAKONODAVSTVO: Glavni centar za brojanje iznio sugestije za lakši rad tokom izbora, na osnovu iskustva sa terena nakon poslednjih izbora

Iako je od posljednjih opštih izbora u BiH prošlo više od pola godine, proces je i dalje pod lupom mnogih, među kojima je i Glavni centar za brojanje čiji su nadležni sumirali svoj rad nakon zatvaranja biračkih mjesta, a na papir su stavili sve što misle da je potrebno na toj lokaciji uraditi da bi olakšali sebi posao.

Više
Vesti slike

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: BIH jedna od najlošije rangiranih evropskih država u pogledu korupcije u javnim nabavkama

Veliki je broj javnih nabavki u Bosni i Hercegovini za koje se sumnja ili je dokazano da su nezakonite. Potrebno je u potpunosti prihvatiti uslove Evropske unije za smanjenje mogućnosti tih nezakonitosti.

Više
Vesti slike

NOVI ZAKON O POPISU POLJOPRIVREDE: Neslaganje FBIH i RS o time da li zakon treba donijeti na nivou BIH ili ne

Savjet ministara BiH donio je oduku da se formira interresorna radna grupa za pripremu popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, međutim još nema dogovora o tome treba li za popis poljoprivrede usvajati zakon na nivou BiH ili se taj posao može završiti i bez njega.

Više
Vesti slike

VLADE DRŽAVE I ENTITETA BIH MEĐU NAJNETRANSPARENTNIJIMA U EVROPI: Ne poštuje se zakonima uređen princip javnosti rada organa izvršne vlasti

Iako je dugogodišnja evropska praksa da su sjednice vlada otvorene za javnost, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj i entitetske vlade, kao i Savjet ministara BiH, ubjedljivo su najnetransparentniji u regionu, i vrlo vjerovatno u Evropi.

Više
Vesti slike

ANALIZA ODRŽIVOSTI JAVNOG DUGA BIH ZA PERIOD 2022-2025: Dug je srednjoročno održiv, ali rizici su što je tri četvrtine povjerilaca iz inostranstva i što potrebe za spoljnim finansiranjem iznose 17,5 odsto BDP-a

Javni dug Bosne i Hercegovine na kraju prošle godine iznosio je 13,008 milijardi KM i taj dug srednjoročno je održiv, a osnovni rizici su to što 75,7 odsto tog duga "drže" nerezidenti, odnosno pravna lica čije sjedište nije u Bosni i Hercegovini.

Više
Vesti slike

SINDIKALNA POTROŠAČKA KORPA ZA MAJ IZNOSI 2.748,60 KM: Prosječna plata u FBIH od 1.265 KM pokriva je sa 46%

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec maj 2023. godine iznosi 2.748,60 KM.

Više
Vesti slike

CARINSKI PROPISI: Šta se sve, i u kojim količinama, smije unijeti u Hrvatsku?

Bliži nam se sezona godišnjih odmora, pa je dobro informisati se šta se smije i u kojim količinama prenijeti preko granice.

Više
Vesti slike

SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH, BIT ĆE ODRŽANA 21. JUNA: Na dnevnom redu zakoni iz oblasti energetike

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, treća redovna u aktuelnom mandatu, najavljena je na službenoj web-stranici za 21. juni u Sarajevu.

Više
Vesti slike

PRESTALA DA VAŽI NAREDBA O PRESTANKU EPIDEMIJE ZARAZNE BOLESTI COVID-19 U KANTONU SARAJEVO: Građani se više ne mogu javiti na biro elektronskim putem, već to moraju uraditi lično

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo obavijestila je građane da je na snagu stupila Naredba o prestanku epidemije zarazne bolesti COVID-19.

Više
Vesti slike

RADOVI NA DIJELU AUTO-PUTA SARAJEVO-BEOGRAD BIT ĆE ZAVRŠENI DO KRAJA GODINE

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je da će BiH i Srbija biti dobro drumski povezane s obzirom na to da se grade auto-put i brza saobraćajnica, a trebalo bi da budu povezane i rekonstruisanom prugom kao i redovnom avionskom linijom.

Više