Zastava Srbije

DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima razmatraće se u redovnom zakonodavnom postupku. Usvojene izmjene i dopune Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 15. sjednici odlučio je da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima razmatra u redovnom zakonodavnom postupku.

Više

KRIVIČNI ZAKON BOSNE I HERCEGOVINE: Stručna javnost oprečno o uvođenju kazne doživotnog zatvora

Doživotna zatvorska kazna mogla bi uskoro biti uvrštena u Krivični zakonik Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017 i 104/2018 - odluka US), ali u Federaciji BiH još ne postoji inicijativa za ovakvim zakonskim izmjenama.

Više

ZAKON O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA: Organizacije civilnog društva traže izmjene Zakona

Javne institucije u Bosni i Hercegovini trenutno nemaju zakonsku obavezu da objavljuju informacije od javnog interesa, a borba građana, nevladinih organizacija i medija za njihovo objavljivanje često traje godinama.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O GRADU DERVENTA: Uređuje se nadležnost grada

Prijedlogom zakona o gradu Derventa uređuje se područje, nadležnosti, organi i finansiranje grada, rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI USK: Nelegalno držanje oružja krivično djelo

Vlada Unsko-sanskog kantona utvrdila je novi zakon o oružju i municiji USK, koji donosi brojne izmjene kada se radi o držanju naoružanja te ga uputila u parlamentarnu proceduru.

Više