Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O GRADU DERVENTA: Uređuje se nadležnost grada

11.02.2021.


Prijedlogom zakona o gradu Derventa uređuje se područje, nadležnosti, organi i finansiranje grada, rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić.

Јujićeva je istakla da je opština Derventa, u skladu sa zakonom propisanim uslovima, podnijela Vladi Republike Srpske zahtjev za dodjeljivanje statusa grada.

- Zakonom o lokalnoj samoupravi ("Sl. glasnik RS", br. 97/2016 i 36/2019) propisano je da se grad može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, istorijsku i teritorijalnu cjelinu sa odgovarajućim nivoom razvoja i ako ima više od 50.000 stanovnika i u posljednje tri godine ima status razvijene opštine - rekla je Јujićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je naglasila da se statutom grada, u skladu sa zakonom, uređuju nadležnosti, organizacija i rad organa, njegova obilježja, učešće građana u lokalnoj samoupravi, kao i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava i dužnosti grada Derventa.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je ovo zakonsko rješenje.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 09.02.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija