Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

KRIVIČNO ZAKONODAVSTVO: Za razliku od Federacije, u RS nije jasno definisano ni krivično djelo ni sankcije za neodgovorne vlasnike pasa

Samo u Republici Srpskoj vlasnik čiji pas ubije čovjeka ili dijete ne može odgovarati krivično, već se može kazniti isključivo novčanom kaznom, i to do 900 maraka (oko 460 evra). Ovakav zaključak proizilazi iz Krivičnog zakona Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017), koji uopšte nije jasno definisao ni krivično djelo ni sankcije za neodgovorne vlasnike pasa, kao što je to uradio Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBIH", br. 36/2003, 21/2004 - ispr., 69/2004, 18/2005, 42/2010, 42/2011, 59/2014, 76/2014 i 46/2016) ili bilo kojoj drugoj zemlji u regionu, a da ne govorimo o zemljama EU.

Više

MINISTARSTVO PRAVDE APELUJE NA VLASNIKE ŽIVOTINJA DA SE DRŽE ZAKONOM UTVRĐENIH OBAVEZA U POGLEDU NJIHOVOG ČUVANJA I DRŽANJA

Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske upućuje apel vlasnicima svih životinja da se odgovorno, savjesno i humano ponašaju prema svojim ljubimcima, te da im obezbijede adekvatno starateljstvo zbog bezbjednosti građana, a posebno iz razloga što držanje ljubimaca podrazumijeva i preuzimanje zakonom utvrđenih obaveza u pogledu njihovog čuvanja i držanja.

Više

ZARAŽENA JAJA PRODAVANA U SEDAM ZEMALJA EU

Evropska unija saopštila je da su jaja zaražena štetnim insekticidom "fipronilom" prodavana u sedam zemalja, što značajno širi geografski prostor najnovijeg skandala sa prodajom neispravnih namirnica. Holandske vlasti saopštile su krajem jula da su zatvorile farme nakon što su jajima pronašli visoke koncentracije "fipronila" - insekticida zabranjenog za upotrebu zbog negativnih posledica na zdravlje ljudi, prenosi Politiko.

Više

USVOJEN PRAVILNIK ZA ISPLATU PODSTICAJA U DISTRIKTU BRČKO

Odjeljenje za poljoprivredu i vlada distrikta Brčko, usvojili su ovogodišnji pravilnik za isplatu podsticaja za koje je Budžetom distrikta predviđeno 8,5 milona maraka. Resorno Odjeljenje započelo je podjelu kartica sa brojevima, kojim se utvrđuje redoslijed u podnošenju zahtjeva za podsticaje.U 2017. očekuje se između 1.700-2.000 zahtjeva za podsticaje. Stručnjaci upozorvaju i na probleme koje su već prouzrokovale visoke temperature i sušno ljeto.

Više

ISPLAĆEN 125,1 MILION KLIRINŠKOG DUGA RUSIJE BOSNI I HERCEGOVINI: Institucije BIH iskoristiće sredstva za gradnju ili kupovinu objekata institucija, FBIH će svoj dio ukalkulisati u budžet, a dio novca u RS će biti izdvojen za podsticaje poljoprivrednicima

Ruskim dolarima bh. institucije praviće zgrade. Ruska Federacija isplatila je BiH 125,1 milion dolara na osnovu klirinškog duga. Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije, rekao nam je da je ovim činom konačno stavljena tačka na dugovanje bivšeg Sovjetskog Saveza prema Jugoslaviji, za koje je rekao da dugi niz godina nije bilo riješeno.

Više

SA EVIDENCIJE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE RS OBRISANO 19.249 LICA

U prvih šest mjeseci sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS obrisano je 19.249 lica zbog zaposlenja ili obavljanja privatnih djelatnosti i odbijanja ponuđenih zaposlenja. "U ovom periodu zbog odbijanja zaposlenja obrisano je 31 lice sa evidencije. Lica brisana po ovom osnovu ne mogu se narednih 12 mjeseci ponovo prijaviti na evidenciju nezaposlenih", navode iz Zavoda za zapošljavanje RS.

Više

NA BOLOVANJU MJESEČNO 3.900 RADNIKA

Svakoga mjeseca zaključno sa junom ove godine na bolovanju dužem od 30 dana bilo je 3.900 radnika, što je za oko 400 radnika više u poređenju sa istim periodom lani, a razlozi odsustva sa radnog mjesta mahom su bila trovanja, povrede, tumori, te trudnoća i porodiljsko.

Više

ZBOG HRVATSKIH MJERA PROIZVOĐAČI VOĆA I POVRĆA U BIH VEĆ TRPE ZNAČAJNE ŠTETE

Umjerene poruke iz Sarajeva bude nadu da na Balkanu neće biti trgovinskog rata nakon što je Hrvatska povećala takse za inspekcijski nadzor uvoznog voća i povrća. Za to vrijeme, poljoprivrednici ispaštaju. Dok političari traže rješenje za novu krizu u trgovinskim odnosima između Hrvatske i susjeda, proizvođači voća i povrća u BiH već trpe značajne štete.

Više

RASHODI BUDŽETA INSTITUCIJA BIH U 2016. GODINI IZNOSILI SU 1,6 MILIJARDI KM

Ukupno ostvareni rashodi budžeta institucija BiH u 2016. godini iznosili su 1.632.408.643 KM, pri čemu se na servisiranje javnog duga odnosi 723.125.663 KM, navodi se u podacima prezentovanim u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Više

NEMA PRAVNIH PREPREKA ZA MOST KOPNO-PELJEŠAC

Hrvatski predstavnici u parlamentu BiH saopštili su da ne postoje bilo kakvi međudržavni ugovori ili drugi relevantni propisi koji bi izgradnjom mosta kopno-Pelješac u Hrvatskoj bili dovedeni u pitanje.

Više

U PRVIH ŠEST MJESECI OVE GODINE U BIH OPRANO NAJMANJE 3,6 MILIONA MARAKA

Najmanje 3,6 miliona maraka oprano je u BiH u prvih šest mjeseci ove godine što je za pola miliona više nego u istom periodu lani, pokazuju najnoviji podaci Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Više

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA: CIK BiH traži da se omogući i prijevremeno glasanje na izborima za osobe koje putuju

Centralna izborna komisija (CIK) BiH uputila je Interresornoj radnoj grupi za izborno zakonodavstvo prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, među kojima je i uvođenje ranog glasanja.

Više

KAZNE ZA NEPROPISNO DRŽANJE PSA U BIH OD 30 DO 10.000 KM, IZVOĐENJE SAMO SA BRNJICOM I NA POVOCU

Iako Zakon o zaštiti I dobrobiti životninja ("Sl. glasnik BiH", br. 25/2009), Pravilnik o zaštiti pasa koji se drže kao kućni ljubimci ("Sl. glasnik BiH", br. 18/2012) i Pravilnik o držanju opasnih životinja ("Sl. glasnik BiH", br. 27/2010) jasno propisuju uslove pod kojim se psi smiju držati kao i uslove pod kojima se smiju izvoditi na ulicu, nerijetko svjedočimo kršenju odredbi. Kazne za kršenje zakonskih odredbi kreću se od 30 KM do 10.000 KM.

Više

ZAKON O GRANIČNOJ KONTROLI: Granična policija radi u zabrinjavajuće lošim uslovima rada

Zabrinjavajuće loši uslovi rada Granične policije Bosne i Hercegovine potakli su Sašu Magazinovića, zastupnika Parlamentarnoj skupštini BiH i, da ova pitanje aktuelizira u parlamentarnim klupama.

Više

PROSJEČNA PLATA U BIH ZA SEDAM GODINA UVEĆANA ZA SAMO 42 KM

Prosječna neto plata u BiH prvi put je prešla 800 KM u decembru 2009. godine kada je iznosila 802 KM. Varirala je do marta 2011. godine kada je bila 818 KM i do danas nije bila niža od 800 KM. Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, u maju ove godine iznosila je 860 KM i to je ujedno i najveća prosječna neto plata u BiH u posljednjih 17 godina.

Više

ODLUKU O REORGANIZACIJI FEDERACIJE TREBA DA DONESU GRAĐANI

Pitanje ukidanja kantona u Federaciji BiH, odnosno njene reorganizacije je pitanje o kojem posljednju riječ trebaju imati građani, a ne politika, koja u postojanju kantona vidi svoju priliku da ovlada svim segmentima bh. društva i resursa. Ovo je u kratkom razgovoru za Oslobođenje kazao predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Marinko Pejić.

Više

OTVOREN KONKURS ZA PRIJEM UPOSLENIKA U GRANIČNU POLICIJU BIH

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine raspisalo je Javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine. Konkurs je otvoren za četiri radna mjesta i to: administrator baze podataka, stručni savjetnik za sigurnost i zaštitu, web administrator i Stručni savjetnik za informatiku i komunikacije. Treba napomenuti da je konkurs otvoren za radna mjesta u Sarajevu i Čapljini.

Više

USVOJITI ZAKONE O LOKALNOJ SAMOUPRAVI I PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA KANTONA SARAJEVO

Analiza usvojenih amandmana L–LVII (50-57) na Ustav Kantona Sarajevo i naredni koraci u reformi javne uprave u Kantonu bile su teme sastanka predstavnika Ministarstva pravde i uprave KS-a i Centara civilnih inicijativa (CCI).

Više

Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772