Zastava Srbije

KRIVIČNO ZAKONODAVSTVO: Za razliku od Federacije, u RS nije jasno definisano ni krivično djelo ni sankcije za neodgovorne vlasnike pasa

10.08.2017.


Samo u Republici Srpskoj vlasnik čiji pas ubije čovjeka ili dijete ne može odgovarati krivično, već se može kazniti isključivo novčanom kaznom, i to do 900 maraka (oko 460 evra).

Ovakav zaključak proizilazi iz Krivičnog zakona Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017), koji uopšte nije jasno definisao ni krivično djelo ni sankcije za neodgovorne vlasnike pasa, kao što je to uradio Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBIH", br. 36/2003, 21/2004 - ispr., 69/2004, 18/2005, 42/2010, 42/2011, 59/2014, 76/2014 i 46/2016) ili bilo kojoj drugoj zemlji u regionu, a da ne govorimo o zemljama EU.

Jedini zakon koji u Srpskoj reguliše držanje pasa ili opasnih životinja jeste „zaboravljeni“ Zakon o javnom redu i miru("Sl. glasnik RS", br. 11/2015). U članu 30. ovog Zakona jasno piše da će se kaznom od 300 do 900 KM kazniti „onaj ko bez nadzora ili zaštitne opreme drži i vodi opasne životinje koje drugog mogu da prestraše ili povrede“. Nijedan drugi član bilo kojeg zakona ne govori o psima, odnosno neodgovornim vlasnicima.

Posebno otežavajuća okolnost za one koji su pre nepunih mjesec dana usvojili novi Krivični zakonik u Republici Srpskoj jeste što su imali brojne primere napada krvoločnih pasa na djecu i odrasle u Srpskoj.

Poslednji slučaj u kojem je Banjalučanin izgubio život, nakon što su ga napala dva azijska ovčara, otkriva svu apsurdnost našeg zakonodavstva.

Pravni ekspert, čije mišljenje dijele i policijski službenici i tužioci, objašnjava da je jedini član KZ u Srpskoj koji bi mogao sankcionisati nesavjesne vlasnike pasa toliko uopšten da bi ga svaki advokat u krivičnom postupku, ako do njega uopšte i dođe, mogao svesti na prekršaj.

- Slučaj kada pas napadne i ubije čoveka ili ga teško povredi u skladu sa našim KZ može se tretirati samo kao krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, i to posebno opasnom radnjom. Međutim, vi ne možete dokazati ovu posebno opasnu radnju, koja bi u slučaju koji se dogodio u Banjaluci bila da je kojim slučajem vlasnik psa sa jasnom namjerom držao pse da kolju i ubijaju. To je apsurdno - objašnjava naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman.

Sa druge strane, KZ Federacije BiH jasno je definisao nesavjesno čuvanje pasa ili drugih opasnih životinja.

U ovom zakonu jasno piše da će „onaj ko dovede u opasnost život ili telo ljudi i imovine, jer pse ili druge opasne životinje izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite, biti kažnjen novčano ili zatvorom do šest meseci“.

Isti član jasno i nedvosmisleno navodi da će vlasnik čiji pas telesno povrijedi neku osobu biti kažnjen do tri godine zatvora.

- Suština je da u Republici Srpskoj imamo toliko uopšten krivični zakonik kada su u pitanju psi ubice koji je nemoguće dokazati u sudskom postupku. Zna se da sudovi sude u skladu sa zakonom i ne mogu drugačije, kao što ni istražioci, a ni tužioci ne mogu izlaziti izvan okvira zakona - zaključio je pravni ekspert za „EuroBlic“.

Ministar pravde RS Anton Kasipović brani novi Krivični zakonik i objašnjava kako je sporna oblast regulisana članom 394. odnosno krivičnim djelom izazivanja opšte opasnosti.


Izvor: Blic, 08.08.2017.

Naslov: