Zastava Srbije

USTAVNI SUD BOSNE I HERCEGOVINE ODBIO ZAHTJEV SUDA BOSNE I HERCEGOVINE ZA OCJENU USTAVNOSTI ZAKONA O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH. Radi se o pokušaju osporavanja odredbi koje se odnose na ocjenjivanje rada predsjednika i sudija u Sudu BiH.

Više

NOVI ZAKON O UPRAVNOJ INSPEKCIJI: Neprijavljivanje radnika tretirati kao krivično djelo

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da će resorno ministarstvo u septembru sa Inspektoratom raditi na novom zakonu o upravnoj inspekciji i naglasila da će zakon neprijavljivanje radnika tretirati kao krivično djelo.

Više

ZAKON O OSNOVIMA BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA: Saobraćajna policija KS počela kažnjavati vozače koji nisu vezali pojas

Saobraćajna policija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) počela je kažnjavati sve putnika u motornom vozilu koji ne vežu sigurnosni pojas, pa i one koji se voze na stražnjem sjedištu, potvrđeno je iz MUP KS za Novinsku agenciju Patria.

Više

ZAKONODAVSTVO FBIH NE PROPISUJE MINIMALNE ZAHTJEVE U POGLEDU USLOVA RADA RADNIKA NA OTVORENOM KADA SU UVJETI NEPOVOLJNI: Sindikat apeluje da se radno vrijeme na otvorenom prilagodi vremenskim prilikama

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, povodom toplotnog vala koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, odnosno Federaciju BiH, apelira da poslodavci prilagode organizaciju posla nepovoljnim uvjetima i poduzmu druge mjere zaštite zdravlje radnika, saopćeno je iz tog sindikata.

Više