Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKONODAVSTVO FBIH NE PROPISUJE MINIMALNE ZAHTJEVE U POGLEDU USLOVA RADA RADNIKA NA OTVORENOM KADA SU UVJETI NEPOVOLJNI: Sindikat apeluje da se radno vrijeme na otvorenom prilagodi vremenskim prilikama

09.08.2019.


Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, povodom toplotnog vala koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, odnosno Federaciju BiH, apelira da poslodavci prilagode organizaciju posla nepovoljnim uvjetima i poduzmu druge mjere zaštite zdravlje radnika, saopćeno je iz tog sindikata.

Budući da u zakonodavstvu Federacije BiH nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom kada su uverti nepovoljni (visoka temperatura), a nije propisano ni pri kojim bi nepovoljnim uvjetima poslodavci trebali obustaviti radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), Savez samostalnih sindikata BiH poziva sve poslodavce da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uvjetima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

- Neosporno je da učestale vrućine utječu na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika. Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Stoga upućujemo apel poslodavcima da primijene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena na način da se radnici ne nalaze na otvorenom prostoru u najtoplijem dijelu dana. Napominjemo da i za rad u zatvorenom treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se sačuvalo zdravlje radnika - navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

U zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uvjete rada na otvorenom, u uvjetima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere zaštite, kao i preporuke za poslodavce i radnike u smislu prevencije, koje mogu pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svede na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su: organizacija posla u nepovoljnim uvjetima, preraspodjela radnog vremena gdje se teži dio poslova obavlja u hladnijem dijelu dana; organiziranje rada u smjenama, uvođenje dodatne radne snage-angažiranje novih radnika kod ekstremnih uvjeta, rotacija radnika prilikom obavljanja određenih poslova na visokim temperaturama, češće pauze uz osiguravanje dovoljne količine vode i bezalkoholnih napitaka, izbjegavanje obavljanja poslova u najtoplijem dijelu dana (11-16 sati), osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor i priprema radnika na uslove pri visokim temperaturama.

Osposobljavanje zaposlenih znači obavezno davanje informacija o opasnostima pri radu na visokim temperaturama, upoznavanje sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, upoznavanje zaposlenih s opasnostima uzimanja lijekova koji onemogućavaju ili usporavaju aklimatizaciju (prilagođavanje organizma na normalno funkcionisanje u promijenjenim uslovima radne sredine) i obučavanje zaposlenih za pružanje prve pomoći.

Pored sredstava i opreme za ličnu zaštitu pri radu na otvorenom kod visokih temperatura, ako je to moguće, zaposlenima treba osigurati ljetna odijela, kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koji prekriva i vrat, osigurati korištenje lagane, svijetle i komforne odjeće od prirodnih materijala, omogućiti da tokom odmora – pauze zaposleni mogu skinutu sredstva i opremu za ličnu zaštitu i osigurati naočale za sunce radi zaštite od UV zračenja.

Za radnike koji rade u zatvorenim prostorijama treba koristiti rashladne sisteme (klima uređaji, ventilatori...), voditi računa da razlika vanjske i unutrašnje temperature ne bude veća od 8 stepeni, usmjeriti klima-uređaj tako da kretanje zraka ne bude u pravcu zaposlenih i poboljšati cirkulaciju zraka provjetravanjem.

Zdravstveni problemi vezani uz rad na visokim temperaturama mogu biti dehidracija – smanjenje tjelesne količine vode, čiji su simptomi: žeđ, suha usta, umor, nesvjestica i opća slabost. Prva pomoć znači nadoknaditi izgubljenu tečnost i minerale; dehidriranu osobu staviti u sjedeći ili ležeći položaj i dati joj da pije vodu ili rastvore za nadoknadu tečnosti i elektrolita, stalno nadzirati osobu, a ako se stanje ne popravlja, pozvati hitnu pomoć ili zatražiti savjet ljekara.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 08.08.2019.

Naslov; Redakcija