Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NOVI ZAKON O UPRAVNOJ INSPEKCIJI: Neprijavljivanje radnika tretirati kao krivično djelo

09.08.2019.


Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da će resorno ministarstvo u septembru sa Inspektoratom raditi na novom zakonu o upravnoj inspekciji i naglasila da će zakon neprijavljivanje radnika tretirati kao krivično djelo.

– Opredijelili smo se i da prve poreske obveznike, odnosno male privrednike sa do pet zaposlenih koji se prvi put registruju, inspektori prate, nalažu im mjere i edukuju ih i da ih ne kažnjavaju novčano jer smatramo da novi mali privrednici u početku ne mogu poznavati sve propise – navodi Rešićeva u intervjuu.

Ona poručuje da je cilj ovakvih mjera stimulisati privrednike da ostanu u Srpskoj i otvaraju preduzeća, te da im se pomogne, a ne da budu kažnjavani.

Rešićeva ističe da je poslovna zajednica navela da često ima problem sa preklapanjem opštinske i republičke kontrole, te da nema koordinacije, pa će novi zakon odrediti šta će kontrolisati opština, a šta Republika.

Ona navodi da je cilj Ministarstva i Vlade da lokalne zajednice jačaju, jer koliko su one jake – jaka je i Republika Srpska.

– Vlada Republike Srpske osmislila je posebnu liniju programa kroz koji sufinansira učešće nerazvijenih lokalnih zajednica da im ne bi, na primjer, zbog toga što trenutno za učešće u nekom programu nemaju 10.000 KM na raspolaganju, propalo 100.000 KM. Vlada je obezbijedila prošle godine 300.000 KM dodatnih sredstava za izrazito nerazvijene opštine za projekte koje sufinansiraju kod trećih lica – pojašnjava Rešićeva.  Prema njenim riječima, od tih 300.000 KM, utrošeno je 290.000 KM, a izrazito nerazvijene opštine dobile su ukupno milion KM investicija.

– Smatram da je to ključ da animiramo izrazito nerazvijene lokalne zajednice da dobiju sredstva jer im je taj novac zaista potreban – navodi Rešićeva.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 08.08.2019.

Naslov; Redakcija