Zastava Srbije

Vijesti na današnji dan

ZAKONI O NEPRIMJENJIVANJU ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA I O DOPUNI KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Moguća ocjena ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom BiH

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odlučila da se na području tog entiteta neće primjenjivati posljednja odluka Valentina Incka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, iz OHR-a jasna poruka – Odluke visokog predstavnika moraju se provoditi.

Više

ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU RS: Za nesprovođenje mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije propisane su kazne koje iznose za pravno lice od 1.000 KM do 2.000 KM, za preduzetnika od 500 KM do 1.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 KM do 1.000 KM i za fizičko od 200 KM do 500 KM

S obzirom na to da je u toku intenzivni rast ambrozije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pozvalo je fizička i pravna lica da, ukoliko još nisu, uklone ovu korovsku biljku sa svojih parcela prije nego što dođu inspektori i tako izbjegnu rizik od kažnjavanja.

Više

PRIMJENA ELEKTRONSKIH ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA U RS

Od 1. augusta u Republici Srpskoj trebala bi početi primjena dugo najavljivanog projekta Integrirang zdravstvenog informacijskog sistema, koji, između ostalog, podrazumijeva primjenu elektronskih zdravstvenih knjižica. Do sad je svoje knjižice preuzelo oko 150 hiljada korisnika, dok je podjela bila usporena zbog kategorizacije po imenima, a ne prezimenima. U Fondu zdravstva uvjeravaju da većih problema nema. Opoziciono orijentirane stranke upozoravaju na manjkavosti projekta u koji su uloženi milion maraka.

Više