Zastava Srbije

PRIMJENA ELEKTRONSKIH ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA U RS

03.08.2021.


Od 1. augusta u Republici Srpskoj trebala bi početi primjena dugo najavljivanog projekta Integrirang zdravstvenog informacijskog sistema, koji, između ostalog, podrazumijeva primjenu elektronskih zdravstvenih knjižica. Do sad je svoje knjižice preuzelo oko 150 hiljada korisnika, dok je podjela bila usporena zbog kategorizacije po imenima, a ne prezimenima. U Fondu zdravstva uvjeravaju da većih problema nema. Opoziciono orijentirane stranke upozoravaju na manjkavosti projekta u koji su uloženi milion maraka.

U većim lokalnim zajednicama u RS da biste dobili elektronsku zdravstvenu knjižicu treba prethodno da podnesete zahtjev sa navedenim matičnim brojem u filijalu Fonda zdravstva, nakon čega treba da vas pozovu da knjižicu i preuzmete.

Polovinom jula iz Fonda zdravstva RS stigla je informacija da su elektronske knjižicee poredane po imenima, a ne prezimenima što otežava sam pronalazak i podjelu kartica. Sedam dana nakon ove informacije iz Fonda su poručili da podjela ipak ide planiranom dinamikom.

DARIJA FILIPOVIĆ OSTOJIĆ, portparol Fonda zdravstvenog osiguranjaa RS

 Mi na sonovu matičnog broja iz same aplikacije IZISA tačno vidimo koji je to serijski broj kartice i na osnovu toga lako je pronadjemo,ali smo mi lagano obavještavali osiguranike da preuzimaju svoje kartice

Na manjkavosti integrisanog informacionog zdravstvenog sistema više puta je upozoravao bivši ministar zdravlja, član SDS-a Slobodan Stanić. Ističe da je dio starog sistema zadržan, a novi nije očigledno urađen kako treba.

SLOBODAN STANIĆ, Odbor za zdravstvo SDS-a

 Da bi sad pojedine zdravstvene ustanove dobile zahtjev iz fonda da se hitno priključe na IZIS jer u protivbnom neće moći ostvariti ugovor sa fonom i da će imati problema sa naplaćivanjem usluga od fonda

U resornom ministarstvu ne vide nikakav problem. Ovaj projekat, navode, riješiće brojne probleme. Pored elektronske zdravstvene knjižice, sistem podrazumijeva i elektronski karton, uputnicu i elektronski recept.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

 Vi gdje god da odete u bilo koju zdravstvenu ustanovu u RS svaku će ljekar imati podatke o toj osobi o istorijatu bolesti i znaće način kako da pristupi takvom pacijentu

Prema informacijama iz Fonda zdravstva, elektronsku zdravstvenu knjižicu preuzelo je oko 150 hiljada osiguranika. Kako je još na snazi vanredna situacija u RS, knjižice se ne ovjeravaju, a stara zdravstvena knjižica koristiće se još neko vrijeme dok elektronski sistem u potpunosti ne profunkcioniše.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 25.07.2021.

Naslov: Redakcija