Zastava Srbije

ZAKONI O NEPRIMJENJIVANJU ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA I O DOPUNI KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Moguća ocjena ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom BiH

03.08.2021.


Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odlučila da se na području tog entiteta neće primjenjivati posljednja odluka Valentina Incka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, iz OHR-a jasna poruka – Odluke visokog predstavnika moraju se provoditi.

Ustavnost novih zakonskih rješenja koje je usvojila Narodna skupština RS mogao bi ocjenjivati Ustavni sud BiH.

Usvojeni zakoni, u Narodnoj skupštini RS, u skladu su sa ustavima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Usklađeni su i s međunarodnim konvencijama. Ovo je poruka nakon zasjedanja narodnih poslanika.

Mišljenja su da usvojeni zakoni ne mogu biti pravno osporeni. Upravo Ustavni sud Bosne i Hercegovine mogao bi ocjenjivati ustavnost donesenih zakona. Izvjesno je da prethodno neće proći proceduru u Vijeću naroda RS. Klub Bošnjaka očekuje od novog visokog predstavnika da reaguje.

Podijeljena su mišljenja i u akademskoj i stručnoj javnosti u Bosni i Hercegovini. Tumačenja dešavanja su potpuno različita.

Poštovati, ali i u potpunosti provoditi moraju se sve odluke visokog predstavnika u BiH. Ovo je komentar iz OHR-a na dešavanja u Narodnoj skupštini.

"Željeli bismo podsjetiti sve organe vlasti na njihovu obavezu da se u potpunosti pridržavaju Opšteg okvirnog sporazuma za mir, svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika, koje se moraju u potpunosti provesti."

Očekuje se i preuzimanje dužnosti novog visokog predstavnika, ali i njegovi eventualni potezi. Istovremeno, u institucijama nastupaju godišnji odmori, tako da su zvanični potezi i nastavak priče zakazani za septembar.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 01.08.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija