Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IMUNITETU RS: Nacrt zakona ne pruža zaštitu za nelegalne radnje već omogućuje redovan rad institucija Republike Srpske

24.01.2024.


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić rekao je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o imunitetu Republike Srpske da je ovaj zakon reakcija na odluke Ustavnog suda BiH i OHR, te da se donošenjem ovog zakona štiti zakonodavni proces.

“Ovim nacrtom zakona narodni poslanici koji imaju bonitet za donošenje zakona, odluka i akata treba da ostanu zaštićeni. Ovaj zakon ne pruža zaštitu za nelegalne radnje već omogućuje redovan rad institucija Republike Srpske”, rekao je Stevandić na javnoj raspravi.

Stevandić je pojasnio da su ovim nacrtom zakona zaštićeni i oni koji sprovode akte Narodne skupštine, predsjednik Republike Srpske koji ih ukazom šalje u “Službeni glasnik Republike Srpske” ili direktor Geodetske uprave kada se odnosi na knjiženje imovine ili direktor “Službenog glasnika” koji ne može biti inkriminisan za ono za šta su ovim aktom zaštićeni.

Kada je riječ o eventualno mogućim zloupotrebama, Stevandić kaže da su one na bazi pretpostavki, ističući da je donošenje ovog zakona konkretan i stvaran benefit.

Stevandić napominje da ovaj zakon predstavlja pitanje subjektiviteta i suvereniteta Republike Srpske.

“Puno je bolje imati zakon koji reguliše ovo pitanje, nego pravni vakuum. Bez donošenja ovog zakona, pokazalo bi se da Republika Srpska nije u stanju da se brani od napada na njene institucije”, smatra Stevandić.

On je istakao da nijedan ministar niti bilo koja druga osoba koja sprovodi odluke parlamenta Republike Srpske ovim zakonom nije zaštićena za eventualno saobraćajni prekršaj, namiještanje tendera, krađu, trgovinu uticajem i za sve ono što je regulisano krivičnim ili nekim drugim zakonom.

“Ovaj zakon se ne donosi da bi neko imao pravo na bilo kakvu zloupotrebu jer je to regulisano drugim zakonskim aktima”, istakao je Stevandić.

U Narodnoj skupštini Repubike Srpske je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o imunitetu i Nacrtu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi – prijedlog narodnih poslanika, u organizaciji Ministarstva pravde i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 18.01.2024.

Naslov: Redakcija