Zastava Srbije

Vijesti na današnji dan

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Ustavni sud RS utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o radu

U Banjoj Luci je, 29. septembra 2021. godine, održana Dvije stotine i sedamdeset i treća sjednica Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud), na kojoj je, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima ovoga Suda, odlučivano o ustavnosudskim predmetima koji se tiču saglasnosti zakona, drugih propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonima Republike Srpske.

Više

VIJEĆE MINISTARA BIH: Donesena Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2021. godine

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, jednoglasno je na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2021. godine, u iznosu 249 miliona KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Više

PRAVILNIK O DINAMICI ZAMJENE FISKALNIH SISTEMA U FBIH: Zamjena kasa će privrednike koštati od 60 do 80 miliona KM

Nakon što su poslanici SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražili od Vlade FBiH da stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 74/2021 – dalje: Pravilnik), dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević rekla je da nije prezentirano koje su prednosti i šta to znači zamjena novih sistema.

Više

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA U KS: U pripremi Zakon o dualnom obrazovanju i izmjene Zakona o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju

Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, potvrdila je u izjavi da se u ovom kantonu kreće s procesom postepene transformacije srednjeg stručnog obrazovanja.

Više

USLOVLJAVANJE ZAPOSLENIH U FBIH VAKCINACIJOM NEZAKONITO

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da vakcinacijom protiv koronavirusa uslovljavaju radnike.

Više

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RS: Dosadašnje mjere produžene do 12. oktobra 2021. godine

Republički štab za vanredne situacije održao je u Banjoj Luci 99. sjednicu.

Više