Zastava Srbije

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Nezakonit Pravilnik o učlanjenju u Boračku organizaciju opštine Pale

Ustavni sud Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) je, 21. aprila 2022. godine, u Banjoj Luci održao Dvije stotine i osamdeset i prvu sjednicu na kojoj je odlučivao, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima, o saglasnosti propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno sa zakonima Republike Srpske.

Više

ZAKON O DRŽAVLJANSTVU BIH: Vlada FBiH pokrenula postupak za vraćanje državljanstva BiH za 93.000 osoba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je zaključak federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare o pokretanju ocjene ustavnosti člana 14. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 22/2016 - prečišćen tekst) pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Više

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Vlada FBiH nakon 12 godina konačno dijelom upravlja UKC-om Tuzla

Nakon 12 godina Vlada Federacije BiH konačno je ušla u upravljačku strukturu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Napokon je ispoštovan zakon, privremeni Upravni odbor je imenovan, a sada bi mogla uslijediti i smjena menadžmenta na čelu s direktorom Alenom Kamerićem.

Više

SARAJEVSKA BERZA: Zabilježen promet u iznosu od 76.984 KM

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi (SASE) ostvaren je ukupan promet od 76.984,33 KM, a u sklopu 17 transakcija ukupno su prometovana 4.193 vrijednosna papira.

Više