Zastava Srbije

DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Nije usvojen prijedlog o finansiranju Općih izbora

Na 11. hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovini, održanoj na zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, obavljena je rasprava o osiguravanju novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji su raspisani za 02. oktobar 2022. godine.

Više

PRIJEDLOG REBALANSA BUDŽETA REPUBLIKE SRPSKE ZA 2022. GODINU: Predviđeno uvećanje za 8,9% ili 358 miliona KM

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2022. godinu čiji je okvir 4,382 milijarde KM (četiri milijarde 382 miliona), što je uvećanje za 8,9% ili 358 miliona KM. Razlog za donošenje Rebalansa budžeta je stvaranje uslova za sprovođenje mjera Vlade Republike Srpske koje se odnose na povećanje penzija i svih boračkih i socijalnih davanja za 10%, te povećanje bruto plata zaposlenih u javnom sektoru za 10%, od mjeseca maja 2022. godine, a sve s ciljem ublažavanja negativnih efekata inflacije, kao i omogućavanje realizaciju kapitalnih investicija i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospjeća.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNAMA ZAKONA O DOPRINOSIMA: Propisana posebna minimalna osnovica doprinosa za one radnike koji su upućeni na rad u inostranstvo, i to dok traju poslovi na kojima radnik radi u inostranstvu

Vlada Republike Srpske je utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima kojim je propisana posebna minimalna osnovica doprinosa za one radnike koji su upućeni na rad u inostranstvo, i to dok traju poslovi na kojima radnik radi u inostranstvu.

Više

PRIJEVOZNICI IZ BIH ŽALE SE NA LOŠE CARINSKE PROCEDURE

Prijevoznici u drumskom teretnom saobraćaju bezuspješno pokušavaju riješiti problem vezano za složene carinske procedure zbog kojih danima čekaju na graničnim prijelazima BiH. Tvrde da na razumijevanje nadležnih nisu naišli, zbog čega sele kompanije iz naše zemlje, a vozači odustaju od posla.

Više