Zastava Srbije

ZAKON O PRAZNICIMA RS: Neradni dani za katolički Božić 24. i 25. decembar 2022. godine

U skladu sa članom 7. i 8. Zakona o praznicima Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 43/2007 i "Sl. glasnik BiH", br. 77/2016 - rješenje US BiH) vjerski praznik je katolički Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da vjernici katoličke vjeroispovijesti, u dane 24.12.2022.godine (subota) i 25.12.2022. (nedjelja) imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta.

Više

POTPISANI SPORAZUMI O OSNOVICI ZA PLAĆE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA, ZAPOSLENIKA DRŽAVNE SLUŽBE, SUDSKE VLASTI I JAVNIH USTANOVA U FBIH

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu su sa predstavnicima Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, te Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, potpisani sporazumi za obračun plaća, kojima je predviđeno povećanje plaća u 2023. godini od ukupno 11,11 posto. Na ove sporazume prethodno je Vlada FBiH na nedavnoj sjednici dala saglasnost.

Više

U BIH PROSJEČNA PLATA U OKTOBRU 1.156 KM

Prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom u BiH za oktobar ove godine iznosila je 1.156 KM, što pokazuje nominalni rast za 11 posto u odnosu na decembar prošle godine, dok je u u odnosu na oktobar lani nominalno viša za 14,8 posto.

Više

KS: Za automatizaciju i modernizaciju poslovanja malih i srednjih kompanija izdvojeno 800.000 KM

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je ugovore s 84 predstavnika malih i srednjih kompanija za dodjelu grant sredstava, ostvarenih po osnovu javnih poziva za podršku ženskom poduzetništvu, refundiranja kamata po ranije preuzetim kreditima, te refundiranje troškova tehnološke modernizacije poslovanja.

Više