Zastava Srbije

KS: Za automatizaciju i modernizaciju poslovanja malih i srednjih kompanija izdvojeno 800.000 KM

22.12.2022.


Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je ugovore s 84 predstavnika malih i srednjih kompanija za dodjelu grant sredstava, ostvarenih po osnovu javnih poziva za podršku ženskom poduzetništvu, refundiranja kamata po ranije preuzetim kreditima, te refundiranje troškova tehnološke modernizacije poslovanja.

Sva tri programa su dio Programa poticaja razvoju male privrede za 2022. godinu, za koji je Ministarstvo provelo javne pozive tokom jula i augusta ove godine. Potpisivanjem ugovora uspješno je realiziran Program poticaja za ovu godinu.

Tim povodom, ministar Delić istakao je da ovogodišnja realizacija Programa poticaja 91,86 posto, što je za nijansu više u odnosu na prethodnu godinu, ali da je to još nedovoljno dobra realizacija.

“Iako je ovo najveća realiazacija do sada, smatram da će ovaj program svoju punu realizaciju imati onog trenutka kad budemo imali više zahtjeva, nego planiranih sredstava. Nažalost, veliki broj onih koji ne ostvare pravo na poticaje po javnim pozivima je zbog tehničke neispravnosti dokumentacije, papira i potpisa koji nedostaju. To je sigurno poražavajuće i ono zbog čega smo nezadovoljni ukupnom realizacijom naših programa. Zbog toga smo u saradnji s USAID-om ušli u projekt pripreme softvera za digitalizaciju poticaja. Već od sljedeće godine online prijave na javne pozive olakšat će proces prijave i omogućiti veću prolaznost na programima poticaja u Ministarstvu privrede KS”, ukazao je privrednicima ministar Delić.

Podsjetio je i da svi privrednici imaju pravo aplicirati za beskamatni kredit u jednoj od tri banke, neovisno od ostvarenja prava na grantove, te da je to prilika da dodatno unaprijede svoje poslovanje.

Privrednici koji su potpisali ugovore su oni koji su u prethodne dvije godine ulagali u modernizaciju i automatizaciju poslovanja, a po jednom od ova tri programa, imali su pravo na grant, odnosno povrat uloženih sredstava do 20.000 KM po kompaniji.

Za ova tri programa ukupno je odobreno oko 800.000 KM za 84 kompanije iz kategorije malih i srednjih preduzeća, dok je ukupna realizacija za 2022. godinu nešto više od četiri miliona maraka, te oko 100 miliona maraka beskamatne kreditne linije u tri komercijalne banke s kojima je Ministarstvo potpisalo ugovor za 2022. godinu.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 19.12.2022.

Naslov: Redakcija