Zastava Srbije

NJEMAČKA UREDBA O ZAPADNOM BALKANU: Privrednici protiv ograničenja broja radnika

Njemački privrednici izrazili su nezadovoljstvo namjerom vlade da ograniči priliv radne snage sa Zapadnog Balkana na 25.000 godišnje.

Više

MINISTARSTVO DANAS PREDLAŽE VLADI RS MODEL NASTAVE: U učionicama uz obavezno pridržavanje svih epidemoloških mjera

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske predložiće danas Vladi Republike Srpske model organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/2021. godini, koja bi trebalo da počne 1. septembra, rečeno je u ovom ministarstvu.

Više

KOMERCIJALNO TESTIRANJE NA KORONAVIRUS JEFTINIJE I U FEDERACIJI BIH

Komercijalno testiranje na koronavirus PCR metodom od 15. avgusta u Federaciji Bosne i Hercegovine košta 140 KM, umjesto dosadašnjih 215 KM.

Više

IZMJENA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA TURISTIČKIH VAUČERA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA: Jedan korisnik može iskoristiti turistički vaučer za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od dva noćenja zaredom, dok dva korisnika mogu iskoristiti vaučere za plaćanje smještaja u minimalnom trajanju od tri noćenja zaredom

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo trgovine i turizma da pripremi izmjenu Uredbe o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima ("Sl. glasnik RS", br. 51/2020) koja će se odnositi na propisani broj noćenja potrebnih za ostvarivanje prava na turistički vaučer.

Više

PROSJEČNA NETO PLAĆA U FBIH U JUNU 953 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Federaciji BiH za juni 2020. godine iznosila je 953 KM i nominalno je viša za 1,9 posto, a realno za 1,8 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

Više

SVE ČEŠĆI HAKERSKI NAPADI NA OPĆINSKE BAZE PODATAKA U FBIH

U posljednjih nekoliko mjeseci sve su učestaliji napadi hakera na općinske baze podataka, zbog čega je pristup jedinstvenom centralnom matičnom registru sve češće blokiran. Prvi takav slučaj nedavno se dogodio u sarajevskoj Općini Centar, potom u Bihaću, a posljednji slučaj je u Lukavcu, zbog čega je već nekoliko dana isključena federalna baza centralnog matičnog registra. To u prosjeku traje nekoliko dana, odnosno dok se svi podaci ne dislociraju i adekvatno ne zaštite.

Više

U PRVIH ŠEST MJESECI IZVOZ VOĆA IZ BIH MANJI ZA 8,9 A UVOZ VEĆI ZA 11,5 ODSTO

Izvoz sektora voća i voćnih prerađevina iz BiH u prvom polugodištu iznosio je oko 47,26 miliona KM i manji je za 8,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz veći za 11,5 odsto i iznosio je oko 101,25 miliona KM.

Više