Zastava Srbije

SVE ČEŠĆI HAKERSKI NAPADI NA OPĆINSKE BAZE PODATAKA U FBIH

17.08.2020.


U posljednjih nekoliko mjeseci sve su učestaliji napadi hakera na općinske baze podataka, zbog čega je pristup jedinstvenom centralnom matičnom registru sve češće blokiran. Prvi takav slučaj nedavno se dogodio u sarajevskoj Općini Centar, potom u Bihaću, a posljednji slučaj je u Lukavcu, zbog čega je već nekoliko dana isključena federalna baza centralnog matičnog registra. To u prosjeku traje nekoliko dana, odnosno dok se svi podaci ne dislociraju i adekvatno ne zaštite.

Nemogućnost pristupa centralnom matičnom registru koji se vodi pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova naročito stvara probleme općinama koje uoči izbora trebaju provjeriti svoje općinske izborne registre. To se najviše odnosi na proces brisanja umrlih s biračkih spiskova, što je i instrukcija Centralne izborne komisije. Takođe, pomoću nje se omogućava da se  međusobno razmjenjuju podaci i da se olakša administrativni proces, kako se ne bi moralo ići pismenim putem i provjeravati da li je neko upisan u jednoj općini u knjizi vjenčanih, a u drugoj u knjigama rođenja, državljanstva i slično. Tu su napravljene velike administrativne uštede.

"Građani također mogu, bez obzira na mjesto rođenja, u bilo kojoj općini u FBiH uzeti svoju dokumentaciju. Radi se dvostrukim benefitima. Ono što je problem u posljednje vrijeme jeste da se pojavio određeni virus koji napada općinske registre i zaključava im podatke", kazali su nam iz FMUP-a.

"Mi zbog predostrožnosti, da ne bismo zarazili cijelu bazu podataka, isključimo našu bazu dok se podaci iz ugrožene opštine ne izoluju. Na taj način štitimo i našu, federalnu bazu i baze drugih opština", izjavili su za Klix.ba iz FMUP-a.

Federalna uprava policije vodi istragu u vezi s ovim napadima. Općinama su date mjere koje preventivno trebaju poduzimati, kako bi se na neki način spriječila šteta.

"Ovo je informatički problem. Hakeri koji napadaju traže od općina da im plate da bi im otključali bazu podataka. U našoj bazi se nalazi više od 20 miliona podataka, imamo svoje načine zaštite i to traje po pet ili šest dana", rečeno nam je u FMUP-u.

Ipak, ovakvi napadi indikativni su i zbog perioda u kojem se dešavaju, odnosno kada općine trebaju revidirati svoje izborne baze podataka i izbrisati umrle s biračkih spiskova.  Zbog njih Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova često na pet ili šest dana zaključa centralni matični registar pa mu ne mogu pristupiti ni općine.

U tom registru su svi podaci iz općina i gradova Federacije BiH. Općine i gradovi od 1946. godine imaju matične knjige i oni su u tim poslovima samostalni.


IZVOR: Klix.ba,14.08.2020.

Naslov: Redakcija