Zastava Srbije

IZVJEŠTAJ EU O BIH: Ostvaren je nikakav ili ograničen napredak po različitim poglavljima

U Bosni i Hercegovini ostvaren je nikakav ili ograničen napredak po različitim poglavljima pravne stečevine Evropske unije. BiH je u ranoj fazi priprema da preuzme obaveze članstva u EU, zaključak je to izvještaja o procesu proširenja EU koji je predstavio komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

Više

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: 14. oktobra 2020. godine 13. sjednica - Razmatranje prijedloga zakona

13. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine biće održana 14.10.2020. godine, sa početkom u 11:00 časova, u Velikoj Sali.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Predviđeno pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH uspostavljanjem jednošalterskog sistema

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, čiji je cilj stvaranje normativnih pretpostavki za privlačenje što većeg broja domaćih i stranih investicija.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA FBIH: Federalna uprava policije je ovlaštena da vodi evidencije na osnovu kojih se može pratiti rad Federalne uprave policije iz njene nadležnosti

Federalna vlada je utvrdila Prijedlog zakona o policijskim službenicima Federacije BiH. Ovaj zakon je podijeljen i sistematizovan u 17 poglavlja, a zasnovan na principu da policijski službenici mogu biti raspoređeni samo u Federalnoj upravi policije, u okviru koje se organizuju poslovi u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, međukantonalnog kriminala, droga i drugih opojnih sredstava i zaštite ličnosti i objekta, jer te poslove mogu obavljati samo policijski službenici, s obzirom na to da je u izvršenju tih poslova potrebna primjena policijskih ovlaštenja. U tom cilju je propisano da policijski službenici mogu biti zaposlenici Federalne uprave policije. Naime, još važećim Zakonom o policijskim službenicima postojala je mogućnost da policijski službenici budu raspoređeni i u okviru organizacionih jedinica Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Više

NACRT ZAKONA O PODUZETNIČKOJ INFRASTRUKTURI U FBIH: Uređuje se institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture tj. uspostava i razvoj svih vidova poduzetničke infrastrukture, uspostava Registra poduzetničke infrastrukture, kao i sistem podrške za unapređenje poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH

Vlada Federacije BiH je utvrdila Nacrt zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH, koji je izradilo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, uz podršku Projekta lokalnog integriranog razvoja koji finansira Evropska unija i provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP). Tokom izrade prednacrta ovog zakona su širom Federacije BiH izvršene potrebne konsultacije i javne rasprave sa svim relevantnim akterima s ciljem prikupljanja informacija i unapređenja teksta predmetnog zakona.

Više